U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas

Izvor: RadioCity.rs, 15.Okt.2018, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas

Njihov cilj je da se ovim projektom od zaborava sačuva obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama.
“Pozivamo građane da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Želimo ovim projektom da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze”, poručuju Mladi ambasadori.
Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta.
Mogu se slati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju... od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.
Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku. 
Pristigli materijal Mladi ambasadori će selektovati, a zatim ga tematski i hronološki predstaviti na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

“Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas”, poručuju Mladi ambasadori.
Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas kojiprepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.
Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.
Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti na mejl: office@ambasador.rs.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.