U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom uz marš Gvozdenog puka

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Maj.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom uz marš Gvozdenog puka

I ove godine, četvrti put zaredom, Niš se pridružio maršu “Besmrtnog puka”. „Besmrtni puk“ je tradicionalni marš, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka i time simbolično podsećaju na slavne dane borbe protiv fašizma.

Venci su najpre položeni pored spomenika sovjetskim pilotima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih aviona u tzv. Niškom incidentu 1944.godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << a zatim je velika povorka Besmrtnog puka krenula bulevarom 12.februar do centra grada i spomenika oslobodiocima.

Na spomeniku oslobodiocima Niša delegacije vojske,policije,okruga i grada položile su vence,a prisutnima se obratio general u penziji Vladimir Lazarević,nekadašnji komandant prištinskog korpusa.

Ovo je drugi put kako manifestaciju podržava i u njoj učestvuje lokalna samouprava.

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista. Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije, što je potvrđeno i ovom manifestacijom.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Vesić: Marš "Besmrtni puk" je sećanje na slavne pretke i borbu protiv fašizma

Izvor: Blic, 09.Maj.2019

Povodom 9. maja, Dana pobede, zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i predvodio marš "Besmrtni puk", koji se četvrtu godinu zaredom održao u našem glavnom gradu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.