Najnovije vesti
Vesti Beograd
Vesić: Marš "Besmrtni puk" je sećanje na slavne pretke i borbu protiv fašizma

Vesić: Marš "Besmrtni puk" je sećanje na slavne pretke i borbu protiv fašizma

Povodom 9. maja, Dana pobede, zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i predvodio marš "Besmrtni puk", koji se četvrtu godinu zaredom održao u našem glavnom gradu.

Goran Vesić nosio je fotografiju Vide Nakić Foto: Beoinfo / Promo
Goran Vesić nosio je fotografiju Vide Nakić

Vesić je tim povodom izjavio da Beograd danas s ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom i dan kada je "slobodoljubivo čovečanstvo odnelo pobedu nad najvećim zlom".

Goran Vesić nosi venac
Foto: Beoinfo / Promo
Goran Vesić nosi venac

On je podsetio da su Srbija i Rusija dale najveće žrtve u borbi protiv fašizma.

– Pokret "Besmrtni puk" nastao je 2011. godine u Rusiji, u gradu Tomsku, kada je marširalo pet hiljada ljudi, dok je prošle godine marširalo više od dvanaest milona ljudi u četrdeset zemalja širom sveta. Beograd se pokretu priključio pre četiri godine kada je Skupština grada dala svoju podršku, a ove godine podršku je dala i Republika Srbija. Nama je mesto u maršu i puku jer smo ga zaslužili krvlju – rekao je Vesić.

On je dodao da će grad sledeće godine uputiti zvaničan predlog Ministarstvu prosvete da svakog 9. maja prvi čas u školama počne sećanjem na borbu protiv fašizma.

– Marš "Besmrtnog puka", kao i svi datumi koji se obeležavaju u znak sećanja na pobede u Drugom svetskom ratu, važni su kako bismo se odupreli pokušajima revizije istorije. Nažalost, poslednjih decenija u svetu sve su aktivniji oni koji misle da mogu da promene istoriju i koji tvrde da su žrtve agresori, a agresori žrtve. Samo ako se sećamo svih užasa fašizma i svih onih koji su pali u borbi protiv fašizma sprečićemo svaki pokušaj revizije fašizma – istakao je Vesić.

Goran Vesić
Foto: Beoinfo / Promo
Goran Vesić

Ovim maršom sećamo se svih naših slavnih predaka, koji su dali svoje živote, ali i naše istorije i svega što je Srbija dala u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva, poručio je Vesić.