Stari recepti iz Niša: Punjeno pile zeljem i mladim lukom

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Apr.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti iz Niša: Punjeno pile zeljem i mladim lukom

Predstavljamo stare kulinarske recepte, u želji da ih približimo modernim domaćicama.

Danas spremamo pečeno punjeno pile, sa zeljem i mladim crnim lukom..


Potrebni sastojci za 4 - 6 osoba

1 pile (oko 2kg)

1 čaša pirinča

1/2 kg zelja

4-6 veze mladog crnog luka i 1 veza belog

1 manja glavica crnog luka

1 jaje

biber, bosiljak

 so

ulje
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
Priprema:

Pile oprati, namazati uljem, posoliti ostaviti sa strane.

Zelje kratko obariti (1-2 min.), pa ga isckati.

Luk oprati, iseckati sitno i staviti u tiganj da se proprži u ulju.

Kratko propržiti luk da vam ne zagori, pa dodati zelje i dinstati oko 4-6 minuta.

U smesu dodati pirinač i kratko ga prodinstati, pa naliti sa 2 – 2,5 čaše vode .

Ostaviti da se kuva na umerenoj vatri dok vam se sva voda ne ukuva. Kad je gotovo skinuti sa vatre i ostaviti da se smesa prohladi.

Zatim dodajte jaje, biber i so i začine i dobro promešajte. Sada uzmite pile i napunite unutrašnjost pripremljenom smesom.

Otvor na pileti zatvorite sa iglom i debljim koncem, kako vam fil ne bi iscureo.

Pripremljeno pile staviti u nauljeni pleh, sa prsimo usmerenim na gore. Dodajte šoljicu vode.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pile pecite oko sat i po.

Posle isteka vremena, okrenite pile i ostavite da se dopeče još 15-20 minuta.

Nakon završetka ostavite pile da se prohladi, a potom ga isecite kao na standardni način.

Kao prilog možete obariti sezonsko povrće ili pečeni krompir.

Uz punjeno pile preporučujemo kvalitetno belo vino ili crno pivo.

Prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Predlog za ručak: Crvene ćuftice s kupusom

Izvor: Lepota i zdravlje, 11.Apr.2016, 12:12

Foto: Instagram / lusya_galkina Sastojci: Za ćuftice: – 250 g mlevenog mesa – 30 g sojinih ljuspica – 2 čena belog luka – 2 kašičice crvene mlevene paprike – mleveni biber – mešavina suvog biljnog začina – 1 jaje Za kupus: – 1 srednja glavica kupusa – 2 čena belog luka – 1...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.