Predstavljeni rezultati projekta “Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 14.Apr.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni rezultati projekta “Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“ (VIDEO)

Više  studenata iz siromašnih porodica, potom Roma i mladih sa invaliditetom na fakultetima u Srbiji ideja je pilot projekta “Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“. Posle tri godine ušao je u završnu fazu,a rezultati su predstavljeni u okviru završne konferencije na niškom univerzitetu.
U srpskom visokoškolskom sistemu, u tragovima je broj siromašnih, potom studenata sa invaliditetom, Roma, kao i onih, u čijim porodicma nijedan član nije studirao. U projekat je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << uključeno pedesetoro budućih studenata, kojima je akademska zajednica pomogla pri upisu na fakultet, ali pre svega, na osnovu dobrih rezultata pri upisu.
Na niškom univerzitetu trenutno studira trideset četvoro mladih sa hendikepom. Otklanjanjem fizičkih prepreka, uvođenjem asistivnih tehnologija koje olakašavaju učenje, projekat podržavai ovu populaciju visokoškolaca.
Projekat pruža ohrabrivanje i posebnu podršku srednjoškolcima koji dolaze iz porodica u kojima niko nije upisao fakultet, ili su iz romske manjine  koja je i zbog jezičke barijere tradicionalno isključena iz sistema obrazovanja.
Partner u projektu je Ministarstvo prosvete, koje osniva grupu za socijalnu inkluziju studenata.
Zaključci projekta predočeni su Ministarsvu prosvete sa idejom da se dosadašnji sistem reorganizuje i da utvrđeni predlozi postanu deo budućeg zakona, koji će omogućiti jednak pristup obrazovanju svim studentima.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Otvoriti vrata visokog obrazovanja svima

Izvor: RadioCity.rs, 14.Apr.2015

Univerzitet u Nišu nosilac je TEMPUS projekta „Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“. U projektu učestvuju još 4 državna univerziteta u Srbiji, koja će tokom 3 godine nastojati da svi maturanti dobiju šansu da pod jednakim uslovima upisuju fakultete i studiraju.. Visoko obrazovanje...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.