Otvoriti vrata visokog obrazovanja svima

Izvor: RadioCity.rs, 14.Apr.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoriti vrata visokog obrazovanja svima

Univerzitet u Nišu nosilac je TEMPUS projekta „Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“. U projektu učestvuju još 4 državna univerziteta u Srbiji, koja će tokom 3 godine nastojati da svi maturanti dobiju šansu da pod jednakim uslovima upisuju fakultete i studiraju.
Visoko obrazovanje – privilegija ili pravo?
Visoko obrazovanje u Srbiji mladima iz pojedinih grupa društva, naročito Romima, osobama sa invaliditetom, mladima iz ruralnih sredina ili porodica sa nižim >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ekonomskim statusom ili nižim stepenom obrazovanja, nije dovoljno pristupačno. Zbog toga TEMPUS EQUI-ED projekat ima cilj da se otvaranjem službi studentske podrške na svim Univerzitetima u Srbiji, napravi mreža podrške koja će povećati šanse mladih u Srbiji da upišu fakultet i ostanu u visokom obrazovanju.
Koordinatorka TEMPUS projekta Gorana Đorić je na nedavno održanoj debati u okviru projekta objasnila da se posmatrajući generaciju koja je stasala za studiranje i njenu strukturu duž nekoliko dimenzija primećuje da studentsko telo nije proporcionalno.

„Bez obzira na masovno visoko obrazovanje u našoj zemlji i Evropi nemaju sve grupe mladih ljudi jednaku šansu da se nađu na fakultetima. Skoro polovinu našeg studentskog tela čine deca visokoobrazovanih roditelja, ima malo studenata koji dolaze iz porodica gde su roditelji sa srednjom školom i gotovo da uopšte nema studenata iz porodica sa osnovnim obrazovanjem“, kaže prof. dr Gorana Đorić, koordinatorka TEMPUS projekta.
Profesori imaju visoke zahteve, studentima često nedostaje motivacija, a školarine su skuplje i skuplje, kako je obrazovanje sve masovnije, a građanstvo sve siromašnije. Uprkos tome profesorka Đorić ističe da je neophodno da se otvore vrata visokog obrazovanja za sve ljude, uključujući one koji su i iz porodica sa nižim socijalno-ekonomskim statusom.

Službe studentske podrške
Jedna u nizu aktivnosti u okviru EQUI-ED projekta  je i debata održana na niškom Univerzitetu na temu otvaranja službi studentske podrške. Ove službe pružaće širok spektar usluga od informacija o svim mogućnostima i pravima studenta, preko psihološkog savetovanja, pomoći pri teškoćama u učenju do pomoći i usmeravanju pri prevazilaženju ekonomskih teškoća pri samom upisu ali i daljem finansiranju studiranja. O primerima dobre prakse govorio je Danilo Vukotić sa Pravnog fakulteta, koji je opremljen asistivnom tehnologijom i daje stipendije najsiromašnijim studentima.
„Ja dolazim sa fakulteta koji ima liftove za osobe koje se kreću u kolicima, ima putokaze za slepe i slabovide, imamo audio-udžbenike, i tako dalje. Ali kada odete 2 kilometra dalje na FASTER, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, koji treba da se bavi studentima sa hendikepom jer ih obrazuje i školuje, uopšte nije pristupačan osobama u kolicima. Tako da je situacija vrlo neujednačena “,rekao je Danilo Vukotić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Za studente sa hendikepom nabavljena je asistivna tehnologija koja pomaže u pristupu fakultetima kod smetnji u kretanju, slabovidim studentima da dobiju literaturu prilagođenu njihovim potrebama, a studentima sa smetnjama u sluhu da lakše prate nastavu. Ova oprema je smeštena na fakultetima i u univerzitetskim bibliotekama.
TEMPUS projekat „Jednak pristup za sve“ ima cilj da doprinese smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti. Rezultat projekta trebalo bi da bude predlog izmena u zakonskim rešenjima, univerzitetskim procedurama, sistemu prikupljanja i distribucije statističkih podataka, kako bi se unapredio sistem podsticaja za uključivanje i ostanak u sistemu visokog obrazovanja i ostvarila veća jednakost za sve srednjoškolce u Srbiji. Dodatne informacije o projektu možete pronaći na internet stranici www.equied.ni.ac.rs.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.