Nova kolica za Infektivnu kliniku u Nišu od Čepeninga, uskoro proširenje intenzivne nege

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2024, 16:03

Nova kolica za Infektivnu kliniku u Nišu od "Čepeninga", uskoro proširenje intenzivne nege

Udruženje za pomoć Nišlijama doniralo je u sklopu akcije “Čepening” dvoje mehaničkih kolica Infektivnoj klinici. Direktor Miodrag Vrbić kaže da su klinici potrebni i toplomeri, aparati za pritisak i druga potrošna oprema, kao i da bi uskoro trebalo da počne nova faza rekonstrukcije - proširenje intenzivne nege.

Klinika za infektologiju u Nišu i sama godinama prikuplja plastične čepove, kaže Vojkan Živković iz Udruženja i dodaje da je ovog puta i njima potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pomoć.

U sklopu akcije Čepening sakupljamo plastične čepove, recikliramo ih i od tako stečenih sredstava nabavljamo mehanička i motorna kolica, kao i druga ortopedska pomagala, ne samo za pojedince i za ustanove, već i za klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Do sada je raznim klinikama uručeno oko 30 pomagala - navodi Živković.

Uskoro proširenje intenzivne nege; ilustracija; foto: Vanja KeserPrikupljanje čepova se nastavlja, kaže on, a broj doniranih kolica približno je 90, dok se godišnje isporuči oko 100 tona plastičnih čepova.

Za razliku od flaša koje naši komunalci vide i lako sakupe, čepove najčešće ugazimo u zemlju i ostanu tu decenijama, tako da sakupljanje ima i ekološku notu. Od nečega što je u suštini đubre, pravimo gotov novac i pomažemo jedni drugima, naravno, bez ikakvog uslovljavanja. Za razliku od nekih drugih akcija po Srbiji, mi južnjaci ovde praktikujemo: 'Brate, treba mi. Brate, važi'. To se bez mnogo peripetija rešava - ističe Živković.

Direktor Infektivne klinike Miodrag Vrbić kaže da neretko nedostaju i aparati za pritisak, toplometri, pulsni oksimetri i druga potrošna roba, kao i da oni koji žele da doniraju mogu da pozovu kliniku i raspitaju se šta je u tom trenutku najpotrebnije.

Ova donacija je prava humanost na delu. Verovatno je potrebno više takvih primera. Nekako smo se zatvorili u sebe i retko dolazimo u ovakve situacije - kaže direktor.

Klinika je prošle godine renovirana, tačnije zamenjene su vodovodne i kanalizacione instalacije, sanitarija u kupatilima, toaletima i ambulantama, kao i pločice u nekim prostorijama i na terasama.

Vrbić kaže da se očekuje nova faza rekonstrukcije - prenamena prostora i proširenje intenzivne nege, uz nabavku nove aparature.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji na Infektivnoj, direktor kaže da je stanje uobičajeno, da je bilo ambulantnih pregleda pacijenata sa velikim kašljem, ali da nije bila potrebna hospitalizacija.

Na klinici leže mnogo ozbiljniji bolesnici, u septičnim stanjima, naročito kod starijih. Tu su pacijenti sa meningitisom, encefalitisom, uglavnom oni vitalno ugroženi. Morbile nismo imali, pertitis sporadično, tek nekoliko slučajeva, ali jeste povećan broj virusnih infekcija, pre svega, gornjih respiratornih puteva - navodi Vrbić.

Pregleda u kovid ambulanti nema poslednjih dana, a na klinici je samo jedan pacijent sa koronom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Akcija "Čepening" nastavlja da pruža podršku najpotrebnijima kroz recikliranje plastičnih čepova - kolica Klinici za infektivne bolesti

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Feb.2024

Udruženje za pomoć Nišlijama, kroz svoju dugogodišnju akciju "Čepening", nastavlja da ostvaruje velike humanitarne poduhvate. Ovog puta, fokus je stavljen na podršku Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, koja je dobila dragocenu donaciju u vidu dvoje mehaničkih...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.