Koncert niškog pijaniste u crkvi Svetog Marka u Beogradu

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Sep.2021, 09:44

Koncert niškog pijaniste u crkvi Svetog Marka u Beogradu

Andrej Cincarević, pijanista iz Niša, održaće solo koncert u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, u unedelju 19. septembra sa početkom u 18. časova.

Na programu su dela, Edvarda Griga – Holberg Svita op. 40

Preludium

Sarabanda

Air


Jozefa Hajdna – Sonata u ha-molu br. 47 Hob XVI/32

Allegro moderato

Menuet

Presto


Sergeja Rahmanjinova

Etida u ge-molu >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << op. 33 br. 8

Etida u de-molu op. 33 br. 4


Petara Iljiča Čajkovskog – Dumka op. 59

Scene iz ruskog sela 


Da podsetimo, Andrej Cincarević je pre godinu dana, uz blagoslov i prisustvo blaženopočivšeg patrijarha srpskog G.G. Irineja, održao u tada renoviranoj kripti "Beogradske Gračanice", klavirski duo nastup, sa Andrijanom Božić. Mladi niški umetnik dostojno je tada predstavio Eparhiju nišku i svoj grad.

Andrej Cincarević...

Andrej Cincarević je rođen 30.oktobra.1993. godine u Nišu. Od najranijeg doba aktivno peva u horu NCPD ,,Branko”. Svoj prvi solistički pevački nastup imao je sa nepune četiri godine. Od tada do danas redovni je član prvo dečjeg a potom standardnog ansambla ovog hora sa kojim je proputovao 28 država sveta koncertrirajući kao horski pevač, solista i kompozitor. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Nišu na klavirskom odseku u klasi profesorke Mirjane Mladenović. Godine 2012. upisuje osnovne a  potom i master akademske studije koje završava sa ocenom deset na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi  prof. dr Maje Rajković. U toku školovanja više puta je pohađao  časove kod Svetlane Korunović. Nekoliko puta je bio polaznik seminara kod pijaniste Borisa Kraljevića. Godine 2019. polaže prijemni i upisuje Doktorske akademske studije na klavirskom odseku takođe kod prof.dr Maje Rajković. Od 2020. godine zaposlen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije: III nagrada na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, II nagrada na II Internacionalnom muzičkom takmičenju „Slobomir“ u Bijeljini, II nagrada na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Šapcu i I nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki bijenale“ 2012. godine u Banja Luci. Godine 2016. nastupao je na premijernom koncertu sa Niškim simfonijskim orkestrom. Održao je više pijanističkih resitala od kojih treba izdvojiti koncerte u salama „Artget“ Kulturnog centra Beograda i „Guarnerius“ Centra lepih umetnosti, u Italijanskom kulturnom centru, Kulturnom centru Čukarica i Studentskom kulturnom centru u Beogradu,  Koncertno izložbenom prostoru FU u Nišu, salama muzičkih škola ,,Petar Stojanović” Ub, ,,Stevan Mokranjac” Zaječar i dr. 

Godine 2015. i 2017. nastupao je kao vokalni solista sa horom ,,Collegium musicum”.Autor je nekoliko desetina aranžmana kao i kompozicija  ,,Carica tišine,  „Heruvimska pesma”. Njegove kompozicije izvođene su u različitim salama kao što su: Svetosavski dom u Nišu, I.M. Kolarac, kripta Hrama Sv.Save u Beogradu, Konzervatorijum F. Šopen (Poljska) , Konzervatorijum Čajkovski (Rusija), sala Belgorodske filharmonije (Rusija). Godine 2018. učestvovao je kao član hora ,,Branko” na Međunarodnom festivalu horova u Meksiku gde su njegovi aranžmani izvedeni u koncertnim salama, Autonomni univerzitet u Tlaksali (Meksiko) i Narodno pozorište u Puebli (Meksiko). Godine 2019. kao član hora ,,Branko” odlazi na Međunarodni festival horske duhovne muzike ,,Državni glas” u Minsku (Belorusija) gde učestvuje kao solista i kompozitor i gde njegova kompozicija ,,Heruvimska pesma”  osvaja brojne simpatije publike.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.