Godinu dana od ekoloških protesta: poslanik Stanković oslobođen optužbi za organizaciju

Izvor: JužneVesti.com, 08.Dec.2022, 18:40

Godinu dana od ekoloških protesta: poslanik Stanković oslobođen optužbi za organizaciju

Nakon godinu dana od ekoloških protesta u Srbiji, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu Đorđe Stanković, koji je u januaru saslušan u Prekršajnom sudu zbog sumnje da je bio jedan od organizatora skupa u tom gradu, oslobođen je odgovornosti.

Više građana dobilo prijave; foto: T. T.Niška policija podnela je tada zahteve za pokretanje postupaka protiv više građana - za neke se sumnjalo da su se kretali po kolovozu, za neke da su narušavali javni red i mir, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a za neke da su organizovali skup preko društvenih mreža, a da ga nisu prijavili.

I Stanković je u januaru saslušan jer se sumnjalo da je najpre pozivao građane na skup 4. decembra 2021, a da je zatim i sam prisustvovao javnom okupljanju koje nije prijavljeno nadležnima.

U presudi piše da je Sud, razmatrajući navode iz zahteva za pokretanje postupka i navode odbrane, utvrdio da Stanković ipak nije prekršio Zakon o javnom okupljanju i da radnja opisana u zahtevu nije prekršaj.

U konkretnom slučaju iz zahteva proizilazi da se okrivljeni istim tereti da je preko društvene mreže pozivao na javno okupljanje i da je i sam prisustvovao javnom okupljanju, kao jedan od organizatora kolone. Tako data radnja prekršaja u zahtevu ne predstavlja prekršaj sankcionisan odredbom člana 22. Stav 1. Tačka 2. Zakona o javnom okupljanju, imajući u vidu da se radnja navedenog prekršaja sastoji u održavanju okupljanja fizičkog lica kao organizatora okupljanja, bez prijave nadležnog organa - piše u presudi.

Ipak, Stanković kaže da su protiv njega u toku još dva postupka - sumnja se da je ometao saobraćaj kretanjem po kolovozu i da je kršio javni red i mir lepljenjem nalepnica na hotel Ambasador.

Sve presude će verovatno završiti na isti način jer nemaju dokaza ni za šta. To je bilo klasično zastrašivanje i to treba da bude za nauk svima koji žele u budućnosti da izađu na protest, da ne mogu ni na koji način da nam naude i da se sloboda brani na ulici kada je to potrebno - zaključuje on.

Milošević saslušana u februaru; foto: JV / Tamara RadovanovićPredsednica Stranke slobode i pravde u Nišu i narodna poslanica Jelena Milošević takođe je, u aprilu ove godine, dobila oslobađajuću presudu za kretanje po kolovozu.

Međutim, i protiv nje postoji još jedan otvoreni postupak, koji se tiče organizacije protesta. Milošević pretpostavlja da će slučaj zastariti i takođe smatra da su prekršajni nalozi i prijave bili način da se ljudi zastraše. Ističe da sve to košta državu i same građane.

Za organizaciju protesta je bilo saslušanje u februaru, kada smo tražili suočavanje sa majorom Petrovićem i do današnjeg dana se ništa nije desilo. To je dokaz da su oni nas pratili nezakonito, dokaz tipičnog pritiska na neistomišljenike i zapravo je trebalo da mi koji smo optuženi za organizaciju budemo pokazna vežba, jer ako mogu nama to da rade, koji imamo koliku-toliku vidljivost, šta tek mogu da rade drugim građanima. To im nije uspelo jer za zemlju, vazduh i vodu nema kompromisa i sigurna sam da bi građani ponovo na ulicama to branili. Sama policija je novinarki Južnih vesti priznala da je to što rade nezakonito - priča Milošević.

Podsetimo, učesnici skupa tražili su objašnjenje o tome kako je policija identifikovala građane na protestima u Nišu i da li je to činila nezakonito, pošto su prijave stizale i onima koji nisu legitimisani.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.