Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog krize prekinuta izgradnja tržnih centara u Evropi

Globalna finansijska kriza je rezultovala odlaganjem ili otkazivanjem izgradnje trgovinskih centara ukupne površine od čak sedam miliona kvadratnih metara širom Evrope, a kako se recesija produbljava, moglo bi da dođe do novih otkazivanja projekata, pokazalo je istraživanje konsultantske firme u sektoru nekretnina "Kašman end Vejkfild".



Istraživanje je pokazalo da će se površina trgovinskih centara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u naredne dve godine povećavati najsporije od 2005. - za deset miliona kvadratnih metara ove godine i sedam miliona 2010, preneo je Rojters. Ranija prognoza firme "Kašman end Vejkfild" je predviđala 40 odsto veće povećanje površine. "Pad u izgradnji nekretnina je prvenstveno posledica otežanog finansiranja, usled čega su mnogi trgovinski lanci oprezni u proširenju", izjavio je saradnik evropske filijale "Kašmana" Boris van Hare Hejmejer.

U saopštenju se takođe navodi da će većina novog trgovinskog prostora u naredne dve godine biti izgrađena u delu Evrope u razvoju, pa se u Turskoj planira izgradnja dva miliona kvadratnih metara, a u Rusiji 1,25 miliona kvadratnih metara. Ipak, očekuje se da će i tamo neki projekti biti otkazani zbog pogoršanja privredne krize.

Prošla godina je bila rekordna kad je reč o izgradnji novih trgovinskih cenatara, budući da je izgrađeno više od devet miliona kvadratnih metara te vrste poslovnog prostora, najviše u Rusiji, Turskoj i Britaniji.

S druge strane okeana, u SAD, situacija nije bolja. Tako je drugi po veličini američki vlasnik trgovinskih centara, kompanija "Dženeral grout propertiz", danas podnela zahtev za stečaj, što je čini jednom od najvećih žrtava kreditne krize dosad. Ta firma, sa sedištem u Čikagu, u čijem je vlasništvu više od 200 trgovinskih centara u 44 američke savezne države, danas je na Stečajnom sudu na Menhetnu zatražila zaštitu od poverilaca, pošto je mesecima pokušavala da sa njima postigne dogovor, bez uspeha.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.