Zbog besparice prodaju grobove predaka

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog besparice prodaju grobove predaka

“Ustupam grobno mesto na Novom groblju u blizini kapele. Poslednji ukop 1950. godine. Cena – 8.000 evra”. Ovakvih oglasa ponovo su pune novine i internet sajtovi. Iako u upravama groblja tvrde da prodaja grobnih mesta nije moguća zbog rigorozne kontrole, u bilo kom oglasniku, u odeljku za nekretnine, lako je naći ponudu grobnih mesta.
Najčešće se nude mesta na grobljima u centru Beograda, na kojima već decenijama >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nema mesta. Cene se kreću od 3.000 – 8.000 evra za grobno mesto na Novom groblju u Beogradu do više od 20.000 evra za ozidane porodične grobnice.
Obično je reč o grobnicama u kojima su poslednji pokojnici sahranjeni pre više decenija, a njihovi vlasnici odlučuju se da ih prodaju suočeni sa finansijskim problemima koje ne mogu da reše na drugi način.
Visoke cene grobna mesta dostižu, pre svega, zbog nedostatka mesta za sahranjivanje u centralnim gradskim zonama. Procenjuje se da u Srbiji nedostaje oko 10.000 parcela na grobljima, pa ne čudi što se oni koji to mogu da priušte odlučuju da kupe grobno mesto i da to skupo plate.
Advokat Sava Anđelković kaže da je prodaja grobnica očigledan znak dokle je stigla kriza u Srbiji. On objašnjava da je zakup grobnog mesta lično pravo i da ne postoji zakon koji sprečava vlasnika da to pravo nekome prenese ili ustupi.
U JKP Pogrebne usluge iz Beograda kažu da prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima nije dozvoljena prodaja grobnih mesta. Direktor Dragan Baltovski tvrdi da ovo preduzeće sprovodi rigorozne kontrole i da ne dozvoljavaju ovakvu vrstu trgovine.
Stara grobna mesta i grobnice čije održavanje su vlasnici prestali da plaćaju ili im je zakup istekao groblja daju u zakup novim korisnicima. Uslov za to je da je prošlo najmanje 10 godina od ukopa.
Problem u mnogim mestima u Srbiji je nastanak “divljih” grobalja. To je posebno prisutno u prigradskim delovima ili selima gde ljudi prodaju svoju zemlju koja se nalazi u blizini groblja i koja se kasnije koristi za sahranjivanje.
Najviše ilegalnih grobnica ima u okolini Niša, gde se nalazi i najveće “divlje” groblje u državi – Donja Vrežina, gde je sahranjeno najmanje 5.000 pokojnika. Ovakvo sahranjivanje može da bude i opasno jer je većina nezakonitih grobalja okružena vodotokovima i obradivim zemljištem.
Izvor: Vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

NA PRODAJU: Grobno mesto od 3.000 do 8.000 evra

Izvor: Kurir, 20.Sep.2012

BEOGRAD - Besparica je naterala mnoge građane da prodaju čak i poslednje počivalište svojih predaka, a grobnamesta na centralnim gradskim grobljima nude se u raznim oglasima i za 20.000 evra.."USTUPAM grobno mesto na Novom groblju u blizini kapele. Poslednji ukop 1950. godine. Cena - 8.000 evra"...Najčešće...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.