Izvor: RTS, 20.Avg.2020, 12:12

Zašto je sada lakše doći do stana

Viceguverner Željko Jović rekao je za RTS da je sada lakše doći do nekretnine, do kredita, zato što nije neophodno čekati neki trenutak ili stepen završenosti radova kod novoizgrađenih objekata od 80 odsto, već se može ući ranije i završiti procedura, što je stimulans za ubrzanje rokova kod samih građana.
Izvršni odbor Narodne banke usvojio je nove mere koje se odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na odobravanje stambenih i kratkoročnih kredita i one će se primenjivati pred kraj avgusta do kraja 2021. godine. 

Viceguverner Željko Jović rekao je za RTS da je Izvršni odbor NBS doneo odluku koja predviđa tri mere, kojima se dodatno podstiče kreditiranje fizičkih lica i to je jedna u nizu mera kojom se daje podrška ukupnim merama države na umanjenju negativnih efekata koronavirusa. 
Prema njegovim rečima, od tri mere, dve se odnose na kreditiranje stambenih kredita, a jedna na kredite kratke ročnosti i nižih iznosa do 90.000 dinara.
Kada je reč o podsticajima koji se odnose na stambene kredite, Jović ukazuje da se prvi podsticaj odnosi na stanove u izgradnji – sada je lakše doći do njih, za razliku od prethodnog perioda kada je neophodan bio uslov, što je u praksi banaka bilo primenjivano, od 80 odsto izgrađenosti tih objekata, a sada taj stepen može da bude niži.
"U slučaju da sama banka finansira neko projektno finansiranje, onda nije određen stepen završenosti radova jer banka ima potpunu kontrolu nad tokovima tog posebnog entiteta i u slučaju kada radove izvodi građevinska direkcija – stanovi za projekte poput stanova za vojsku, policiju – kada je zgrada finansirana od strane neke druge banke, a nije pod kontrolom banke koja finansira taj stambeni kredit – minimalni uslov za uspostavljanje hipoteke je 60 odsto završenosti objekta, odnosno tog stana", objasnio je Jović. 
"Ova mogućnost od 60 odsto završenosti dozvoljena je određenim investitorima koji imaju određeni nivo kreditnog kvaliteta, u smislu procene koju banka uradi da može da podnese ovakav način finansiranja i da ispunjava mogućnosti za realizaciju ove preporuke", rekao je Jović.
Banka mora, pre svega, proceniti kvalitet tih potencijalnih investitora, ukazuje Jović i dodaje da ona dobija dodatne regulatorne stimulanse u smislu oslobađanja određenih kapitalih zahteva.
Jović ističe da je sada lakše doći do nekretnine, do kredita, zato što nije neophodno čekati neki trenutak ili stepen završenosti radova kod novoizgrađenih objekata od 80 odsto, već se može ući ranije i završiti procedura, što je stimulans za ubrzanje rokova kod samih građana.
Viceguverner ističe da i banke imaju podsticaj jer će imati određene regulatorne olakšice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.