Za dva meseca uvid u sudske predmete putem interneta

Izvor: Blic, 10.Avg.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dva meseca uvid u sudske predmete putem interneta

Pomoćnik ministra pravde Dejan Pašić izjavio je danas da ćeu roku od dva meseca građanima biti omogućeno da putem interneta imaju uvid u sve predmete koji se vode u sudovima u kojima je uveden program za automatsko vođenje predmeta (AVP).

Pašić je na konferenciji za novinare u Višem sudu u Kragujevcu kao posebno značajne efekte primene programa u sudovim izdvojio evidencije ugovora o prometu nekretnina, čime je stvorena veća pravna sigurnost za građane, to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će program određivati sudije koje će suditi u sporovima, kao i to što će građani putem interneta imati uvid u sve podatke o predmetima.

On je rekao da je do sada AVP uveden u 48 osnovnih i viših sudova, a do kraja avgusta će biti u još 12 osnovnih i viših sudova u Srbiji. Prema njegovim rečima, program je uveden u sve privredne sudove i u njima funkcioniše dve do tri godine, a do 2012. godine planira se njegovo uvođenje i u 102 sudske jedinice u Srbiji.

"U sudovima gde je implementiran, ovaj program je doneo pozitivne rezultate i očekujem da će u narednom periodu raditi još bolje", naglasio je Pašić i dodao da će AVP omogućiti efikasniji, jednostavniji, transparetniji i standardizovaniji rad zaposlenih u sudovima.

Efekte primene programa u kagujevačkom Višem, Osnovnom i Privrednom sudu predstavili su predsednici tih sudova navodeći da je AVP omogućio kvalitetniji rad sudova i sudskog osoblja, bolju dostupnost podataka, brzu komunikaciju u sudu...

V.d. predsednica Višeg suda u Kragujevcu Zorica Đurić precizirala je da je AVP u taj sud uveden u aprilu i da su već uočeni pozitivni efekti u poboljšanju rada suda i sudskog osoblja i izrazila uverenje da će on ubuduće dati još bolje efekte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.