ZLATNA SREDINA Kretanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2023, 16:42

"ZLATNA SREDINA" Kretanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nekretnina u Republici Srbiji za IV kvartal 2022. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2018. do 2022. godine.

Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Republici Srbiji, kao i pregled aktuelnih faktora koji utiču na ovo tržište. Na osnovu izveštaja može se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zaključiti da tržište nepokretnosti u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina pokazuje konstantan rast, što se ogleda u većoj potražnji za stanovima, poslovnim prostorima i zemljištem.

Izveštaj će biti koristan za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji zato što, korišćenjem najboljih svetskih praksi, analizira trenutno stanje na tržištu i predviđa budući razvoj.

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine beleži pozitivne trendove, što potvrđuje povećanje ukupnog obima novčanih sredstava koje su bile uključene u promet, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti u poslednjem kvartalu prošle godine.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a najveći broj ugovora, ukupno 774, zaključeno je u kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55% i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6% u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36% međugodišnje (12% u trećem kvartalu 2022.).

Kada je reč o načinu plaćanja, 9% svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4% manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21%).

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2 plaćen 2.469.888 evra. Ovi podaci pokazuju rast tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji, čime se potvrđuje značaj ovog sektora za privredu zemlje.

Osim izveštaja sa tržišta nepokretnosti Republički geodetski zavod od trećeg kvartala 2022. godine objavljuje i indeks cena stanova, razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama, koji građanima i privredi omogućava besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu stanova.

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7% tokom poslednjeg kvartala 2022. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima "zlatnu sredinu" u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.