YIT na ruskom tržištu

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

YIT na ruskom tržištu

23.04.2013. -

2014. godine JIT Uralstroj, kćerinska kompanija koncerna YIT, završiće u Jekaterinburgu izgradnju prvog dela stambenog kompleksa Forest. U intervjuu za Glas Rusije stariji potpredsednik koncerna Tejemu Helpolajnen govorio je o glavnim pravcima delatnosti finske kompanije u Rusiji:

- U Rusiji, kao i u drugim zemljama gde su zastupljene naše kompanije, delatnost koncerna se deli na dva tipa: usluge u sferi nekretnina i industrije i građevinarstvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << U Rusiji oko 90% dobijamo od građevinarstva. Trenutno je naša kompanija najveći strani developer na ruskom građevinskom tržištu.

Kompanija YIT aktivno radi u Moskvi i Moskovskoj oblasti, Sankt-Peterburgu, Jekaterinburgu i Sverdlovskoj oblasti, Rostovu na Donu i Kazanju. Tokom 2012. godine portfelj finskog koncerna dopunilo je 8 gradova u Moskovskoj oblasti, a početkom 2013. godine bio je kupljen tern u Tjumenju, gde se sada projektuje izgradnja stambenog kompleksa.

Građevinska kompanija YIT započela je svoju delatnost 1961. godine, u epohi SSSR. Prošavši period perestrojke, koncern nastavlja aktivno da radi već u uslovima tržišne ekonomije. Kako kaže potpredsednik YIT,

- Pre 20 godina je bilo komplikovano živeti i raditi ne samo u Rusiji, već i u Finskoj. U našoj zemlji bila je ekonomska kriza i teškoća u Finskoj je bilo mnogo više.

Promene na ruskom tržištu su uticale na kompaniju YIT manje nego na naše strane konkurente. Radi se o tome što smo bili spremni za rad u novim uslovima. Kao prvo, već smo imali iskustvo rada u problematičnim zemljama Afrike i na Bliskom Istoku. Kao drugo, u SSSR smo se bavili izgradnjom objekata za naftne kompanije i strukture. Posle 1991. godine naftna industrija nije osećala takve ozbiljne teškoće kao druge industrije u Rusiji.

Građevinski biznis iz godine u godinu sve je popularniji na ruskom tržištu, raste nivo konkurencije. Helpolajnen smatra:

- U Rusiji je u prvom redu konkurencija za placeve. Ruski građani su navikli da žive na određenom mestu, zato prilikom izgradnje novog objekta mi se orijentišemo u većoj meri na one koji žive nedaleko od mesta nove izgradnje. U Finskoj je situacija drugačija: ljudi radije menjaju mesto stanovanja. Naš odgovor visokoj konkurenciji u Rusiji je kvalitetni produkt i potpuni sklad sa zadatim rokovima izgradnje.

Filijale kompanije YIT postoje u Jekaterinburgu, koji pretenduje na organizaciju Svetske izložbe EKSPO 2020. i u Kazanju, gde će ove godine biti održana letnja Univerzijada. Finski građevinski koncern ne učestvuje u pripremi za održavanje ovih manifestacija, mada je predstavnik kompanije u Rusiji Tejemu Helpolajnen uveren da će sve proteći na najvišem nivou.

- Veoma se nadamo da će Jekaterinbrug dobiti pravo organizacije EKSPO-2020, i shvatamo da je to snažni stimulans za razvoj ekonomije.

Što se tiče Kazanja, tamo se nalaze dva naša gradilišta. Jedno se nalazi na desnoj obali reke Kazanke. Sa gornjih spratova stambenog kompleksa otvara se predivni pogled na objekte Univerzijade, tako da svaki dan možemo da posmatramo kako teku pripreme. Naš projekat se nalazi u neposredoj blizini, i mi ćemo dovesti u red gradilište kako bi gosti i učesnici mogli da vide uređenu teritoriju.

Tatjana Borodina,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.