Izvor: Soko-zabava.info, 23.Maj.2023, 17:25

Vodoinstalaterski saveti za uštedu novca prilikom renoviranja 

Bez obzira da li ste kupili nekretninu i neophodno joj je  renoviranje, ili samo želite da postojećoj produžite vek trajanja i popravite nedostatke koje ima – morate shvatiti ozbiljnost celokupnog procesa, ali i biti spremni da izdvojite određenu sumu novca.

Renoviranja nikada nisu povoljna, pogotovo kada je uključen sistem vodovoda, ali posedovanje starijeg stana ili kuće ne znači nužno da je prisutan problem sa vodovodom. Međutim, ukoliko se javljaju i najsitniji znaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << koji mogu ukazivati na neki od uobičajenih vodovodnih problema, svakako da moramo pristupiti detaljnoj analazi i uključiti stručnjake iz ove oblasti, kako bismo sprečili eventualne havarije i još veći trošak koji bi nas mogao očekivati.

U nastavku ćemo predstaviti neke od praktičnih vodoinstalaterskih saveta koji vam mogu uštedeti novac prilikom renoviranja i doprineti kvalitetu obavljenih popravki i adaptacija.

Kada kupujete stariji objekat, postojii mogućnost da vas prodavac nije uputio u sve aspekte nekretnine, te da niste upoznati sa eventualnim skrivenim problemima koje kuća/stan ima. Iz tog razloga, pre samog potpisivanja ugovora i kupovine, neophodno je angažovati stručno lice kako bi ocenio stanje vodovodnih instalacija i pregledao vrstu cevi koje su sprovedene.

Tada će se odrediti dalji koraci i vrsta popravki, a tom prilikom izraditi i detaljan finansijski plan koji je potreban da objekat bude adaptiran, te da se otklone svi vodovodni porblemi koji su prisutni. Na taj način ćete umanjiti broj nepredviđenih troškova, mada su oni uvek mogući kada je u pitanju ova vrsta renoviranja.

Iako mnogi pristupaju samostalnom rešavanju vodovodnih problema, treba biti svestan svojih granica i ozbiljnosti popravki ove vrste. Vodovodni sistem je izuzetno složen, pa čak i naizgled mali problemi ili njihovo nepravovremeno ili pogrešno rešavanje, mogu izazvati velike investicione troškove i havariju koju je kasnije teško sanirati.

Kada primetite i najmanje znake kao što su korozija, curenje ili ljuštenje, vreme je da se obratite stručnom licu koji će uspostaviti tačnu „dijagnozu“ i odrediti najefikasnije rešenje za postojeći problem. Najsigurnija opcija je pouzdani vodoinstalater, a Beograd ima širok spektar vodoinstalaterskih usluga koje su većinom dostupne 24h. U nekim slučajevima je korisno biti sam svoj majstor, ali kada je u pitanju vodovod, bezbednije je posao prepustiti proverenim stručnjacima.

S vremena na vreme, pregledajte dostupne cevi kako biste uočili eventualne pukotine i curenja, što su uobičajeni znaci koji ukazuju na problem. Obratite pažnju i na zidove i podove – vlažnost nije dobar znak i ukoliko je primetite, verovatno je da postoji oštećenje na cevima. Smanjen pritisak vode takođe može ukazivati na probleme sa cevima, pa je ona najčešći pokazatelj da je reč o deformisanoj i pukloj vodovodnoj cevi, kao i nesipravnom ventilu za vodu. Ukoliko vam stižu povećani računi za vodu, sasvim je sigurno da postoji kvar na vodovodu, te da je potrebno pozvati vodoinstalatera da utvdi tačan problem.

Jedan od najefikasnijih načina da uštedite novac i vaš vodovodni sitem održavate ispravnim svakako jesu redovne kontrole celokupnog vodovoda vašeg objekta. Preventivne mere su uvek pametan izbor, jer samo na taj način možete na vreme uočiti potencijalne probleme i sanirati ih pre nego što postanu ozbiljniji, a samim tim i investiciono krupniji. Osim toga, redovno održavanje poboljšava funkcionisanje vašeg vodovoda i produžava mu vek trajanja, što je takođe još jedan plus za vaš budžet. Stručnjaci preporučuju proveru sistema jednom godišnje, a ukoliko posedujete stariji objekat, onda možete i češće.

Vaš dom je vaša oaza mira i u svakom trenutku vam pruža udobnost i sigurnost, a zauzvrat traži redovno održavanje i otklanjanje problema koji mogu uticati na sam izgled, ali pre svega, funkcionalnost objekta. Popravka i zamena vodovodnog sistema nije nimao jednostavan poduhvat i iziskuje određenu sumu novca, stoga je neophodno njegovo redovno održavanja i pravovremeno otklanjanje sitnijih problema, kako bi se sprečila eventualna havarija i samim tim uštedela značajna suma novca.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.