Velika glavobolja: Za posrnuli sektor – 1,4 biliona evra

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 09:00

Velika glavobolja: Za posrnuli sektor – 1,4 biliona evra

Evropske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijalnih nekretnina oko 1,4 biliona evra kredita.

A naplata tog kredita bi mogla da postane problematična u uslovima snažnog pada cena poslovnog prostora s obe strane Atlantika, ocjnjuje agencija Rojters.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj i od skoro trećoj svetskoj ekonomiji, cene poslovnih nekretnina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pale su u 2023. godini čak 10,2 odsto, objavilo je domaće bankarsko udruženje VDP.

Sličan pad u proseku beleži i Evrozona, prema podacima Evropske centralne banke (ECB).

"Promena trenda u kretanju cena nekretnina još se ne nazire, uprkos učestalim spekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024", rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolkmit.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu nemačkog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i doživljavao je procvat u periodu niskih kamatnih stopa, podseća Rojters, prenosi Investitor. Međutim, ECB ih je podigla od jula 2022. do septembra 2023. za 4,5 postotnih bodova, kako bi obuzdala rastuću inflaciju.

Viši troškovi finansiranja i gradnje zadali su probleme nekretninskim i građevinskim kompanijama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB prati moguće probleme u naplati kredita.

Podignute kamatne stope zadale su probleme i sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u, pored teškoća s refinansiranjem i slabije popunjenosti poslovnog prostora, što je podstaklo bojazan od globalne krize.

Nemački zajmodavci odobrili su sektoru komercijalnih nekretnina 285 milijardi evra kredita, što odgovara otprilike petini ukupnog kreditnog plasmana sektoru, od 1,4 biliona evra, prema izveštaju Evropske agencije za banke (EBA), objavljenom u decembru 2023.

Među nemačkim bankama, najviše neotplaćenih zajmova u sektoru komercijalnih nekretnina beleži Dojče banka a slede dve komercijalne banke u vlasništvu saveznih zemalja, takozvane Landesbanken.

Dojče bank je nedavno javio o 17 milijardi evra zajmova posrnulom američkom tržištu komercijalnih nekretnina, što je više od tri odsto njegovog ukupnog bilansa. Iznos ujedno odgovara približno petini od 76 milijardi evra kreditnih plasmana banaka iz EU-a zajmoprimcima u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.