Uskoković 15. septembra pred sudom

Izvor: B92, 14.Avg.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoković 15. septembra pred sudom

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić (FoNet, arhiv)

Beograd -- Bivši direktor EDB-a Branislav Uskoković, optužen da je zloupotrebom položaja došao do nekretnina, treba da se pojavi pred sudijom Okružnog suda 15. septembra.

Uskoković je optužen da je oštetio preduzeće i državu za 24 miliona dinara i od tog novca kupovao nekretnine. On je 2006. godine osuđen na devet godina zatvora, ali je Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud vratio suđenje na početak zbog proceduralih problema.

Gostujući u Vestima TV B92, portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da će Tužilaštvo ispitati kompletnu imovinu porodice Uskoković, ali i njihove zarade. Kako je naveo Zorić, ukoliko bude bilo nelogičnosti, sva imovina za koju ne budu mogli da dokažu poreklo novca kojim je kupljena, biće im oduzeta.

Impresivan spisak od 32 nekretnine u Beogradu u vlasništvu Branislava Uskokovića i njegove porodice, za koje se sumnja da su kupljeni ilegalno stečenim novcem, predmet su istrage Republičkog javnog tužilaštva.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić navodi će se u slučaju Uskokovića, ukoliko se dokažu malverzacije, biti primenjen Zakon o oduzimanju imovine stečene nelegalnim putem

"Tužilaštvo je ove godine podnelo zahtev za finansijsku istragu da se utvrdi celokupna imovina Branislava Uskokovića, a to zanci da će se utvrđivati kolika je imovina ali i realni prihodi, i ukrštanjem prihoda i imovine videćete koji je taj višak”, kaže Zorić.

On navodi da će sva imovina za koju Branislav Uskoković ne bude mogao da dokaže poreklo novca kojim je kupljena, biti oduzeta.

Kako je naveo, predmet istrage neće biti samo imovina koja se vodi na Branislva Uskokovića, već i na njegovu porodicu i rodbinu.

"Ta treća lica na koje je preneta imovina, ukoliko u zakonitoj proceduri ne mogu da dokažu da su je iz realnih prihioda zaradili, a mi osnovano sumnjamo i to tražimo da se dokaže, da je imovina protiv pravno prisvojena od EDB-a takva imovina će biti oduzeta”, navodi portparol Tužilaštva.

Tomo Zorić kaže da ništa neće biti prepreka da se imovina oduzme ili nadoknadi šteta, pa i u slučaju nekretnina koje su u međuvremenu preprodate.

B92 je došao do podataka da je supruga Branislava Uskovkoića, Vera, u vreme kada je on bio na čelu EDB-a 1999. godine kupila još jednu kuću u Beogradu, koja se ne nalazi na spisku Kriminalističke policije, a koju je kasnije prodala.

Ukoliko se dokaže da je kuća stečena ilegalnim putem, a da je kupac znao za to, i ta imovina će biti oduzeta, kažu u tužilaštvu .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.