U centar Podgorice za 1.000 evra

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centar Podgorice za 1.000 evra

Iako su cene stanova i kuća u Crnoj Gori počele da padaju, to nije uticalo na cene zakupa stanova koje su u Podgorici ostale iste

Podgorica – Uprkos činjenici da su cene nekretnina u Crnoj Gori, u prvom redu stanova i kuća, počele da padaju, to nije uticalo na cene zakupa stanova koje su u Podgorici ostale iste. U agencijama za promet nekretninama tvrde da u poslednje dve godine cene zakupa stanova ili rastu, ili ostaju na istom nivou. Oni navode da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najveća potražnja u septembru i oktobru kada počinju školska i akademska godina.

Zakup jednosobnog nameštenog stana u centru Podgorice, prema cenama iz agencija, košta 500, a dvosobnog oko 1.000 evra. Za smeštaj u široj gradskoj zoni, poput Starog aerodroma ili Zabjele, cene su nešto niže – iznajmljivanje nenameštenog stana od oko 35 kvadrata staje 200, a onih od 45 metara kvadratnih 250 evra. Namešteni stanovi su i u ovim kvartovima skuplji – oko 400 evra.

Prema cenama iz oglasa, jednosoban nenamešten stan u Dalmatinskoj ulici košta od 200 do 300 evra, namešten dvosoban na Zabjeli 250, a 300 nenamešten na Starom aerodromu.

Cene po kojima se može kupiti stan u Podgorici u nekim kvartovima su se čak i prepolovile. Ovakav pad vrednosti nekretnina stručnjaci pripisuju građevincima, „koji nisu u mogućnosti da domaćim bankama na vreme servisiraju kredite”.

Prema rečima Snežane Bojović iz „In nekretnina”, cena kvadrata stana u izgradnji nije pala, ali je tražnja znatno smanjena. Za razliku od Podgorice, kako je saopštila, vrednosti stanova padaju na primorju. Cena kvadrata stana u novogradnji kod Hrama Hristovog rođenja je i dalje 3.500 hiljada evra, u zgradama kod „Vektre” 2.800 hiljada, dok je u kvartu kod Dečje bolnice kvadrat stana 1.500 evra. Ona je istakla da veliki preduzetnici u Podgorici „i dalje imaju iste cene, dok su ih oni manji spustili”.

Podaci iz ostalih agencija, međutim, pokazuju drugačije stanje. Pojedinci, naime, tvrde da se pad osetio na Starom aerodromu gde je prošle godine kvadratni metar koštao 2.500 evra, dok se sada može kupiti i za 1.200.

Ovakvo stanje na crnogorskom tržištu nekretninama danas se uglavnom pripisuje globalnoj ekonomskoj krizi, koja je, kako tvrde stručnjaci, najviše pogodila građevinarstvo. Procenjuje se da će zbog krize naredne godine biti manje stambenih kredita, tako da se može očekivati i smanjenje tražnje, pa samim tim i cena.

Najviše su, ipak, pogođeni oni koji su trgovali po starim cenama, jer su morali uzeti kredit od 100.000 evra kako bi kupili pedesetak kvadrata stana u novogradnji.

U Centralnoj banci Crne Gore ukazuju da će se uticaj krize na sektor građevinarstva ublažiti smanjivanjem cena, jer su one „u ovom sektoru precenjene”.

Najveći problemi su, ako je verovati anketama centralne finansijske institucije, nastupili na Primorju, gde većina agencija očekuje pad cena nekretnina u narednoj godini.

Cene nekretnina u Budvi, kao i na celom primorju, daleko su od onih od prošle godine, kada su, izgleda, samo Rusi mogli da kupuju stanove po ceni od četiri do pet hiljada evra za kvadrat. Prema agencijskim podacima, kvadrat stana u Budvi, između rive i magistrale, sa prošlogodišnje 4.500 pala je na 3.000 evra, dok se u delu preko magistrale stan može kupiti i za 1.800 evra po kvadratu, a prošle godine kvadrat je bio 3.500 evra.

Za razliku od cena stanova i kuća, cene građevinskog zemljišta na primorju nisu osetile krizu, pa su i dalje veoma visoke.

Đorđe Brujić

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.