Švarceneger se vraća u Holivud

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švarceneger se vraća u Holivud

Čuveni filmski glumac Arnold Švarceneger juče je, posle sedam godina, napustio funkciju guvernera Kalifornije, a sada se dvoumi da li da se vrati na filmsko platno ili da radi za neku kompaniju u oblasti nekretnina Slavni holivudski glumac Arnold Švarceneger juče je okončao svoj sedmogodišnji mandat na mestu guvernera Kalifornije i svoju kancelariju predao dosadašnjem državnom tužiocu, demokrati Džeriju Braunu. Guvernator, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Švarceneger prozvan zbog čuvene uloge u „Terminatoru", sada užurbano traži novi posao, a dvoumi se između ponuda koje mu stižu iz Holivuda i onih od velikih kompanija.Koji su njegovi planovi za budućnost još se tačno ne zna, jer dosad nije dao konkretne odgovore. Međutim, on je nedavno izjavio da eventualni povratak na veliko platno zavisi od scenarija koji mu bude ponuđen. Bivši bodi bilder i glumac rodom iz Austrije kaže da bi mogao da se vrati glumi u ulozi koja više priliči 63-godišnjaku, ocu četvoro dece i čoveku sa političkim iskustvom, koji ima bore i sedu kosu.
Čeka dobar scenario
- Ako scenario bude dobar, ništa nije isključeno. Međutim, ne znam da li ću imati strpljenja da sedim na setu po nekoliko meseci - rekao je Švarceneger.
Američki mediji su se raspisali i o ponudama iz sveta biznisa, pre svega o kompanijama koje se bave nekretninama, ali i mogućnosti da nekadašnji holivudski junak napiše memoare, što izdavači od njega već dugo traže. Pojedini mediji pišu i da će posle sedam godina na mestu guvernera najmnogoljudnije američke države, Arni ostati politički aktivan.
Bez obzira na to za šta će odlučiti, sigurno jeste da će multimilioner Švarceneger, nakon što ostane bez guvernerske plate, morati da počne ponovo da zarađuje. On je, naime, u dve guvernerske kampanje potrošio najmanje 25 miliona dolara. To ne uključuje silne putne troškove između Los Anđelesa, gde mu živi porodica, i kalifornijskog glavnog grada Sakramenta, gde mu je bio kabinet.
Manjak 28 milijardi dolara
Inače, Austrijanac, čiji su mišici postali jedan od lajtmotiva holivudskog velikog platna tokom 80-ih, nije mogao ponovno da se kandiduje na istu funkciju jer su po zakonu moguća samo dva mandata. Međutim, teško da bi Arni ponovo osvojio birače s obzirom na rekordno nisku popularnost. Njega trenutno podržava samo 22 odsto građana. Uz to, stanje u Kaliforniji je gore nego ikad. Nezaposlenost je ogromna - 12,4 odsto, a budžetski deficit čak 28 milijardi dolara.
Za takvo stanje u jednoj od najvećih svetskih ekonomija delimično je zaslužan sam Švarceneger, ali je ponešto bilo i van njegove kontrole. Kaliforniju je, naime, pogodila suša, a opšta recesija odrazila se na glavne izvore primanja zemlje - turizam i porez na imovinu.
Međutim, kritičari ističu da čuveni „Terminator" nije bio dovoljno jak da okonča političke razmirice koje su dovele do blokade u zakonodavnim telima i odložile akcije u borbi s ekonomskom krizom u „zlatnoj državi".
- Želeo je sve - infrastrukturu, obrazovanje, zatvore i zaštitu okoline, ali nije bio voljan da odreši kesu - pišu kritičari Švarcenegera u dnevniku „Sakramento bi", u tekstu pod naslovom „Imao je velike snove, ali je sam sebi iskopao jamu".
U intervjuu za „Los Anđeles tajms" Arni je nedavno branio svoju politiku, ali je priznao i neke greške. Među najvećim greškama nabrojao je sopstvenu nesposobnost da „iseče državnu kreditnu karticu" i okonča ludačku javnu potrošnju.
- Da sam znao da će se dogoditi nova recesija, ne bih pozajmio 15 milijardi prve godine mandata, već bih građane suočio s problemima - naveo je umereni republikanac.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.