Šutanovac: Nema kupaca za zgradu Generalštaba

Izvor: Press, 02.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nema kupaca za zgradu Generalštaba

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da su ekonomska kriza i nedostatak stranih investitora razlog što jedan deo viška vojnih nepokretnosti, među kojima je i srušena zgradu Generalštaba, nije našao kupca

- Pre dve godine kandidovali smo projekat da se te zgrade zamene za novu zgradu na banjičkom visu kod VMA, ali nažalost teško je naći one koji će uložiti novac u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nekretnine. Nadam se će se zainteresovani pojaviti kada prođe kriza, a da se do tada ove zgrade, koje predstavljaju porodično blago, neće prodavati po bilo kojoj ceni. Ovakve kakve jesu, te zgrade predstavljaju ruglo, ali ne želimo da ih prodamo ispod cene - rekao je ministar.
Ako treba aktivna rezerva
On je dodao da će u 2011. od ozbiljnih infrastrukturnih poduhvata, prioritet biti završetak preuređenja Vojnog aerodroma „Lađevci" kod Kraljeva u letelište koje bi bilo spremno da prihvati i civilne avione. Šutanovac je ocenio da je to posao koji je, kako kaže, strateški važan za sistem odbrane i ceo region.
Ministar je rekao da ukidanje obaveze služenja vojnog roka i prelazak oružanih snaga zemlje na potpuno profesionalni sastav ni na koji način neće ugroziti funkcionisanje sistema odbrane.
- U Srbiji ima oko 1,7 miliona građana koji su služili vojni rok i koji su još uvek spremni da, ako je neophodno, obuku uniformu i ne postoji nikakvo ugrožavanje sistema odbrane zbog toga što smo prešli na profesionalni sastav - rekao je Šutanovac.

On je rekao da će se ubuduće, u slučaju potrebe, Vojska Srbije rezervnim sastavom popunjavati iz takozvane aktivne rezerve, čije formiranje tek predstoji, kao i s ljudima koji dobrovoljno izaberu da služe vojni rok.
Prve žene oficiri i piloti
- Ova godina će biti istorijska za vojsku i zbog toga što će sa Vojne akademije izaći prve žene oficiri, ali i prve žene vojni piloti u istoriji srpskog ratnog vazduhoplovstva. Žene u Vojsci Srbije nemaju nikakav „popust", već moraju da obavljaju iste dužnosti kao i njihove muške kolege, a u jednom delu su bolje i posvećenije poslu nego muške kolege - rekao je Šutanovac.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.