Strani investitori primetili reforme

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani investitori primetili reforme

Najveći napredak ostvaren u javnim nabavkama, trgovini i porezima, kao i u industriji informacionih tehnologija, a najmanji u radnopravnom zakonodavstvu i ljudskom kapitalu, nekretninama i gradnji i carinama

Vreme između dve „bele knjige” Srbiji je donelo „širok opseg reformi”, koje treba da budu produbljene i efikasnije primenjene, ocena je Saveta stranih investitora (FIC). U ovogodišnjem izdanju već tradicionalne analize poslovnog okruženja sa preporukama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za njegovo unapređenje, koje će danas biti predstavljeno javnosti, udruženje 130 stranih kompanija, koje posluju u Srbiji, ističe da je najveći napredak ostvaren u javnim nabavkama, trgovini i porezima, kao i u oblasti industrije informacionih tehnologija. Pomaci su primećeni u većem delu opšteg pravnog okvira, sa najvećim rezultatima u oblastima zaštite konkurencije i elektronske trgovine, infrastrukturi – transport, energetika, telekomunikacije, zaštita životne sredine – kao i u oblastima duvanske i industrije privatnog obezbeđenja.

Najmanji napredak je uočen u oblasti radnopravnog zakonodavstva i ljudskog kapitala, nekretninama i gradnji i carinama, kao i u oblastima hrane i poljoprivrede, osiguranja i lizinga.

Poslovodstva kompanija koje stvaraju 17,5 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda i zapošljavaju oko 90.000 ljudi, poručuju ekonomskim vlastima da mora još mnogo da se radi na poboljšanju konkurentnosti tržišta. Jer, još je potrebno mnogo vremena da se pokrene posao, a birokratska procedura je duga, komplikovana i skupa. Primećeno je da je vlada u više navrata do sada pokretala inicijative da poboljša poslovno i investiciono okruženje, ali je malo toga privedeno kraju. Sveobuhvatni pregled poslovnog zakonodavstva, takozvana „giljotina propisa”, još je daleko od kraja, stav je stranih kompanija, ali „priznaju” da su takozvani parafiskalni nameti smanjeni.

I u ovogodišnjoj, jedanaestoj po redu „beloj knjizi”, strani ulagači ponavljaju neke od preporuka za unapređenje investicione i poslovne klime. Razlog je jednostavan, u nekim oblastima „godinama nema ozbiljnijeg pomaka nabolje”. Od 267 preporuka za unapređenje pojedinih oblasti koje su vladi predate prošle godine, kod 125 je primećen napredak, dok se u 142 nije napredovalo.

Poreski sistem jedna je od oblasti u kojima je ostvaren najveći napredak, stav je Saveta stranih investitora, ali uz opasku da bi svako novo poresko opterećenje za kompanije i fizička lica trebalo da se uvede kroz poreske zakone koje predlaže Ministarstva finansija, a ne fondovi, agencije ili druga ministarstva. Nijedno novo zahvatanje ne bi trebalo uvoditi, niti menjati njegove osnovne elemente aktom vlade, a da u tome nije učestvovalo Ministarstvo finansija.

Iako je u smanjivanju parafiskalnih nameta priznat napredak, Savet smatra da je potrebno preispitati sve preostale namete ove vrste koji finansijski opterećuju privredne subjekte, a za koje oni ne dobijaju odgovarajuću korist u vidu prava, usluga ili dobara.

Savet smatra da ima osnova za razmatranje potrebe sveobuhvatnije reforme kompletnog zakonskog i podzakonskog poreskog okvira, uključujući i procedure donošenja podzakonskih akata kojima se uređuju finansijske obaveze privrede, s ciljem da se obezbedi javnost i predvidivost regulatornog okvira.

Jedan od predloga stranih investitora je i da se Zakon o finansiranju lokalnih samouprava izmeni kako bi se utvrdio isti iznos firmarina za sve sektore.

A. Mikavica

objavljeno: 31.10.2013.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.