Strance kradu na stanarini

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2018, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strance kradu na stanarini

Porast broja stanovnika u glavnom gradu Austrije i manjak stanova za izdavanje na tržištu nekretnina predstavljaju veliki problem ne samo Austrijancima, već i građanima sa prostora bivše Jugoslavije, koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim prevarama.

- Stranci, a tako i oni sa prostora bivše Jugoslavije, suočeni su sa prevarama kao što su objekti koji se izdaju na crno, bez ugovora, mimo zakona uvećanim kirijama i agencijama koje svoje usluge održavanja zgrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naplaćuju više nego što bi trebalo - objašnjava Klemens Vinčgau, bečki advokat za nekretnine iz udruženja građana Privileg.

Situacija bi mogla da postane još ozbiljnija, ako se ima u vidu da je Beč godinama na vrhu liste gradova sa najboljim kvalitetom života i da konstantno raste, zbog čega se prognozira da će se broj stanovnika do 2029. godine sa trenutnih 1,8 miliona povećati na dva miliona.

- Sa 4.000 stanovnika po kvadratnom kilometru, Beč spada u gusto naseljene gradove. U svom vlasništvu grad ima 200.000 do 220.000 stanova, ali je do njih veoma teško doći. Iz tog razloga našim građanima sa regulisanim statusom u Austriji na raspolaganju ostaju stanovi koji se nalaze u privatnom vlasništvu, gde Zakon o stanovanju propisuje uslove za stanodavce, maksimalnu visinu kirije u starogradnji (zgradama izgrađenim do 1945. godine) i obaveze za najamnike stanova - podvlače iz Privilega, udruženja koje pruža besplatnu savetodavnu, pravnu pomoć na maternjem jeziku obespravljenim i pokradenim građanima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Bugarske i Rumunije.

Privileg pomaže našim građanima savetima i iz oblasti Zakona o strancima, pitanja o boravku, kao što su spajanje porodice, državljanstvo, radna i boravišna viza, kao i iz oblasti finansija (kreditiranje, brisanje iz KSV-a, privatni stečaj), osiguranja, krivičnog prava, povraćaja novca izgubljenog na kocki, studiranja i osnivanja firmi. Članstvo u udruženju se ne naplaćuje, a pruža mnoge pogodnosti, popuste i beneficije kod partnerskih firmi i sponzora.

Pravnik Vinčgau, advokat sa 30 godina iskustva u oblasti nekretnina, ističe da godinama sastavlja ugovore za ljude poreklom sa teritorije bivše Jugoslavije i kaže da je veoma dobro upoznat sa brojnim slučajevima prevara kroz koje prolaze, najčešće zato što je Zakon o stambenom pravu podložan različitom tumačenju.

- To je i razlog zbog kog im kroz saradnju sa Privilegom pomažem, pre svega tako što pregledam njihove ugovore, pružim im pravne savete, a kasnije ih zastupam na sudu, ili još bolje, vansudskim poravnanjem rešim slučaj. Cilj je da im retroaktivno za tri godine unazad vratimo novac od preplaćenih stanarina - naglasio je on.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.