Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi jeftiniji i do 25 odsto

Za razliku od prvog tromesečja kada je praktično bilo zamrznuto, tržište nekretnina živnulo je početkom proleća. Ovakvoj slici doprinele su realnije cene stanova koje su u odnosu na prošlo leto snižene za 20 do 25 odsto, ali i znatno kvalitetnija i bolja ponuda. A da li će doći do dodatnog obaranja cena u ovom momentu, teško je reći jer su prognoze stručnjaka vrlo neujednačene. Od onih da će cene do kraja godine pasti za dodatnih 10 odsto do onih koji kažu da su takva očekivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nerealna.

Miroslav Cvetković, vlasnik nekretnina "Cvetković-Roškov" objašnjava da je kriza na beogradskom tržištu nekretnina počela da se oseća još oktobra prošle godine, budući da su u tom momentu cene stanova bile nerealno visoke. Do toga je, kaže, dovelo to što ponuda stanova prošlog proleća nije bila u skladu sa tražnjom, zbog čega su prodavci počeli da formiraju cene na bazi toga koliko im je novca potrebno, a ne na bazi realnih vrednosti.

- Tako smo tokom leta dobili apsolutno nerealne cene pojedinih nepokretnosti na gotovo svim lokacijama. Jer su mnogi prodavci zaboravili pravilo da cenu stana određuje lokacija, starost i kvalitet zgrade, stepen sređenosti nekretnine, uknjiženost stana itd. Primera radi, stan površine 75 kvadrata na Čukaričkoj padini prodavao se za 150.000 evra, luksuzna novogradnja kod Hrama Svetog Save za 5.000 evra po kvadratu, a polovni stanovi na Konjarniku ili u Šumicama dosegli su cene od 2.000 evra za kvadrat. Onda je došao kraj leta i početka transfera ekonomske krize na našu zemlju. Uz neodgovorne izjave o padu cena stanova od oko 50 odsto na proleće, tražnja je počela da pada već tokom jeseni, a kulminirala je tokom zime - objašnjava Cvetković.

Shvativši da sa takvim cenama od prodaje neće biti ništa, prodavci su od oktobra polako počeli da ih koriguju, što je dovelo do toga da su stanovi u Beogradu, pre svega oni iz starogradnje, u odnosu na prošlo leto sada jeftiniji za 20 do 25 odsto. Konsultantska kuća iz oblasti nekretnina "Kolijer internešenel" nedavno je najavila da se može očekivati da će do kraja ove godine cene stanova pasti dodatnih 10 odsto, međutim Cvetković kaže da su ta očekivanja nerealna.

- Pad cena poslednjih meseci išao je linearno. Stan na Čukarici koji je koštao 150.000 sada košta 120.000 evra. U blokovima se kvadrat ranije nije mogao naći ispod 2.000, a sada se prodaje za 1.550-1.600 evra. Što znači da su cene dosegle nivo realnih, odnosno da su skoro pale na nivo iz marta 2008, kada su bile najrealnije. Zbog toga ne treba očekivati novi drastičniji pad. Korekciju će izvršiti još samo oni koji cene nisu spuštali jer te stanove niko neće želeti da kupi. Tako ukoliko se dvoumite da li da kupite nekretninu sada ili da čekate, moj savet je da ako nađete ono što vam zaista odgovara i ako se u sadašnju cenu uklapate, ne oklevajte - kaže Cvetković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.