Šta je isplativije kupiti ili iznajmiti stan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2023, 21:32

Šta je isplativije kupiti ili iznajmiti stan?

Poslednjih meseci građanima glavobolju zadaje neizvesna situacija na tržištu nekretnina. Sa rastom kamata, poskupeli su krediti, ali i stanovi, pa je odluka o kupovini ili zakupu nekretnine postala sve teža. Šta je isplativije?

Plaćati kiriju ili ratu za stambeni kredit, dilema je koja ovih dana muči građane sa nerešenim stambenim pitanjem. Većina je saglasna da su kirije astronomski porasle, a odluku dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komplikuju aktuelni porast kamata i cena kvadrata.

Na pitanje koju odluku doneti, u agenciji za nekretnine poručuju da univerzalni odgovor ne postoji.

„Pratiti situaciju na tržištu, to je ono što je bitno, pa onda videti koliko ste vi kreditno sposobni i proveriti da li je ta rata kredita veća od kirije koju trenutno plaćate. U svakom slučaju bolje je da ako već plaćate - plaćate svoje“ smatra Sanja Rafajlović, agencija za nekretnine „Real house“

„Ako ste kreditno sposobni kupite stan sada, nemojte čekati. Možda možete izgubiti u periodu od godinu dana ali kupovina stana je dug proces i to je pre svega investicija jer samom otplatom kredita otplaćujete sebi stan, kao što je Sanja rekla, ali morate znati da vrednost nekretnine raste na godišnjem nivou“, smatra Vladimir Rafajlović, agencija za nekretnine „Real house“.

Zbog nestabilne ekonomske situacije, ali i u nadi da će cene padati, mnogi su kupovinu stana odložili, pa prodaja poslednjih meseci stagnira. Stručnjaci kažu i da se drastičan pad cena nekretnina ne očekuje, ali bi rast mogao biti usporeniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.