Srbi kupuju nekretnine u Istri

Izvor: Večernje novosti, 16.Jul.2013, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi kupuju nekretnine u Istri

ZAGREBSPECIJALNO ZA „NOVOSTI“ ISTRA je i ove godine top-destinacije za srpske turiste koji dolaze na letovanje u Hrvatsku. Bezbednost je prvi razlog jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata. Ali ove godine raste i interes Srba za kupovinu starih kamenih kuća po Istri, bar ono malo što je još ostalo. - Svakog dana nam dolazi neko iz Srbije sa pitanjima o prodaji nekretnina, a posebno ih interesuje Umag, Poreč i Pula. Iako cene više nisu male, mnogi građani Srbije ove su godine kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kuće, a sve je više onih koji se raspituju - kaže Anemarija Franćeski, koja godinama vodi nekoliko agencija za prodaju nekretnina u Istri. Najčešće je reč o starim kućama čije su cene između 100.000 i 150.000 evra, ali u konačno uređenje treba još da se uloži dosta novca. Do pre desetak godina takve su kuće koštale 30.000 evra, ali su ih u međuvremenu pokupovali Hrvati i Italijani, pa sada cene rastu iz godine u godinu.ROĐAK IZ HRVATSKE IMA i onih koji traže potpuno nove apartmane, luksuzno opremljene, kojima je cena za kvadrat i više od 3.000 evra. Poslednji takav luksuzni apartman prodat je prošle nedelje jednom građaninu Srbije koji ga nije kupio na svoje ime, nego na ime rođaka iz Hrvatske. Namera mu je da ga iznajmljuje i na tome zarađuje, a prodavci nekretnina kažu da mnogi kupci iz Srbije razmišljaju da preko letnje sezone urade isto. - Računica je jasna, investicija može da se vrati za desetak godina - kažu u agencijama za nekretnine u Poreču. - Mnogi iz Srbije, koji su zainteresovani za kupovinu kuća, ne žale se na cene, jer tvrde da su cene nekretnina, recimo u Beogradu, znatno više - tvrdi Franćeski. Pretpostavlja se da se Srbi za kupovinu odlučuju i zbog ulaska Hrvatske u EU, jer veruju da je sada i pravni sistem mnogo bezbedniji. U Istri procenjuju da će do kraja godine oko sto kuća preći u srpske ruke, ali kupci još nerado govore o tome. Najveći su im „konkurentni“ Rusi, koji često u poslednjem trenutku ponude višu cenu i postanu vlasnici kuća. U agencijama za nekretnine kažu da kupci iz Srbije najčešće traže kamene kuće, a tek onda apartmane i stanove. Blizina mora nije uslov, jer se mnogi odlučuju i da sami kasnije grade bazen uz stare kamene kuće u unutrašnjosti Istre.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi kupuju stare kamene kuće u Istri

Izvor: GdeInvestirati.com, 16.Jul.2013

BEOGRAD - Istra je i ove godine hit destinacija za srpske turiste koji dolaze na letovanje u Hrvatsku. Međutim, sada raste i interes Srba za kupovinu starih kamenih kuća. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Srbi ne žale pare i kupuju nekretnine u Istri

Izvor: Kamatica.com, 16.Jul.2013

Istra je i ove godine top-destinacija za srpske turiste koji dolaze na letovanje u Hrvatsku. Bezbednost je prvi razlog jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata. Ali ove godine raste i interes Srba za kupovinu starih kamenih kuća po Istri, bar ono malo što je još ostalo..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.