Skupa zemlja kod mosta Zemun-Borča

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupa zemlja kod mosta Zemun-Borča

Beograd -- Vlasnici zemljišta na levoj obali Dunava traže i do 3.000 evra po aru za zemljište na lokaciji gde će graditi most Zemun-Borča.

Izgradnja mosta dugačkog 1,5 kilometara koji će povezivati beogradsku opštinu Zemun i prigradsko naselje Borča, trebalo bi da počne u septembru, a biće izgrađene i pristupne saobraćajnice.

Vlasnici agencija za nekretnine tvrde da je zemljište u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borči močvarno i da nije atraktivno za kupce, ali da su uprkos tome vlasnici počeli da dižu cene.

U agenciji za prodaju nekretnina "Menadžer" kažu da su čuli da je vrednost ara porasla.

"Nemamo proverene informacije koliko je skočila cena, ali čuli smo da, za razliku od 1.000 evra koliko je nekad koštao ar, Borčani sada traže i tri puta više novca", kaže Predrag Jakovljević iz agencije "Menadžer".

Svi Borčani koji budu uspeli da pronađu kupca za svoje zemljište imaće i dodatne izdatke ako su ove placeve pazarili posle 24. januara 1994. godine. Oni će morati da plate porez na kapitalnu dobit, koja iznosi 10 odsto od razlike između kupovne i prodajne cene te parcele.

Prema rečima Kaće Lazarević iz agencije za nekretnine "Alka", placevi u Borči nikada nisu bili atraktivni, jer je reč o, prevashodno, močvarnom zemljištu.

"Posle najave izgradnje mosta Zemun - Borča, ipak je došlo do promene situacije na terenu, pa su vlasnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u ovom delu Beograda počeli da podižu cene", kaže Lazarevićeva.

Ona napominje da će vlasnici imanja preko kojih će proći put biće isplaćeni po tržišnoj ceni.

"Procena nadležne uprave prihoda može biti i manje nego što će oni sad platiti to zemljište", navodi Lazarevićeva.

Prema rečima Kaće Lazarević, trenutno su u Beogradu dve lokacije veoma privlačne kupcima zemljišta. Tako, postoji veliko interesovanje za placeve u Višnjičkoj banji, kao i za parcele u Jajincima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.