Razvod na kineski način

Izvor: Politika, 30.Apr.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvod na kineski način

Novi porez na nekretnine nenadano je podstakao mnoge bračne parove u Kini da podnesu zahteve za razvod kako bi izbegli plaćanje dažbina

Od našeg specijalnog izveštača

Peking – Novi porez na nekretnine nenadano je podstakao mnoge bračne parove u Kini da podnesu zahteve za razvod kako bi izbegli plaćanje dažbina. Ovdašnja štampa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nazvala je ovaj fenomen „razvodom na kineski način”.

Porez se, inače, odnedavno plaća prilikom prodaje kuća i stanova i uvela ga je vlada da bi sprečila navodne špekulacije s imovinom. U bračnom centru distrikta Džabej u Šangaju, recimo, navodi „Čajna dejli”, matičar je razveo rekordna 53 para u samo jednom danu, pošto su bračni drugovi naprasno navalili da se brzometno raziđu kako bi zaobišli plaćanje poreza na kapitalnu dobit od prodate imovine.

Slične scene se događaju i u Pekingu, Sudžou i Nankingu, gde su se parovi odlučili na brze neosporavane razvode koji koštaju samo nekoliko stotina juana (1 evro – 8 juana), što im omogućava znatnu uštedu zbog neplaćanja poreza. Kineska centralna vlada je donela nove propise sa namerom da uvede red u cene nepokretnosti, uključujući i plaćanje poreza na kapitalnu dobit od 20 procenata prilikom prodaje stambene imovine. Ali...

Rupa u zakonu, pak, omogućava parovima sa dve kuće koji se razvedu i stave obe kuće na ime jedne osobe, da prilikom prodaje te imovine ne plaćaju porez. Nakon toga oni se mogu ponovo venčati, normalno i bez pardona. I to, eto, rade – masovno.

S druge strane, u većim kineskim gradovima, novi trend venčanja podrazumeva glamurozne svadbe za više stotina zvanica i medeni mesec na pomodnom ostrvu Hajnan (na jugu Kine), dok mladenci za poklon očekuju isključivo gotov novac u crvenim kovertama. To je radikalna promena u odnosu na minula vremena kada su novopečeni bračni parovi na poklon dobijali bicikl, radio ili, u najboljem slučaju, trosed na rasklapanje.

U vreme Mao Cedunga, kineska venčanja su bila kratka, jeftina i „revolucionarna”. Sve se završavalo za nekoliko minuta u najbližoj lokalnoj kancelariji. Dođe gardista, održi kratak govor, mladenci se poljube ispod Maove slike i – gotovo.

U vreme Deng Sjaopinga vratili su se stari svadbeni rituali, dok su se u doba Đijang Cemina i Hu Đintaoa začeli i novi običaji u kojima prednjače naprasni bogataši iz velikih kineskih gradova. A danas, u vreme Si Đinpinga, raskošna svadba je postala jedan od simbola prestiža kineskih parajlija.

Grupa kineskih istraživača je ustanovila da je brak uspešniji ukoliko muškarac bolje zarađuje od svoje supruge. Najstabilniji brakovi su oni u kojima muškarac zarađuje najmanje dva puta više od svoje žene, pokazalo je istraživanje u Pekingu. Brakovi su podložniji razvodu ukoliko žena zarađuje isto ili više od svog muža, navodi list.

Prema zvaničnoj statistici, u kineskoj prestonici svaki četvrti brak doživljava brodolom. „Posle svađa i nasilja, neverstvo – uglavnom muškaraca – predstavlja osnovni uzrok za razvod brakova u Kini, kojih je prošle godine bilo – milion i šeststo hiljada, ističu kineski sociolozi, ukazujući da stopa razvoda u svim velikim gradovima nadmašuje 20 odsto.

Ovaj alarmantan podatak bio je jedan od glavnih aduta za nedavnu dopunu Bračnog zakona i uvođenje oštrijih kazni za preljubu, konkubinat („divlji brak“), bigamiju i poligamiju. Prema kineskom zakonu, ove pojave su i dosad bile u ilegali, mada su se poslednjih godina masovno tolerisale. Kineska štampa konstatuje da je konkubinat nedavno prebačen iz krivičnih u prekršajna dela, o kojima odlučuju narodni sudovi.

„Dvostruki bračni život i izdržavanje ljubavnica opasno narušava moralne vrednosti kineskog društva”, upozorila je Sinhua i ukazala da je „objavljen rat konkubinama”.

Hroničari tvrde da konkubine imaju duboke korene u kineskoj istoriji: pojavile su se pre 4.000 godina u dinastiji Sja, kao obavezni sastavni element staleških sistema. U vreme Perioda zaraćenih država formirano je prvo tržište za kupoprodaju žena.

Tada je uveden i takozvani kodeks konkubina: muškarac sme da ima samo jednu zakonitu suprugu, ali bi trebalo da sa što većim brojem ljubavnica „veliča svetinju plodnosti”. Bračna vernost je tada važila za „neprirodnu izmišljotinu”.

U poligamnim zajednicama vladalo je pravilo da supruga spava u glavnoj sobi, a konkubine u bočnim prostorijama. Posle smrti muža, supruga je morala da ostane doživotna udovica, dok su konkubine mogle da se udaju posle jednogodišnje žalosti.

U dinastiji Ćing (221–207 god. pre nove ere) konkubine su postale carske dame, podeljene na devet staleža, a imperatori iz dinastije Han delili su svoje dvorske ljubavnice na 14 kasta. Prema legendi, car Sunsong iz dinastije Tang imao je „više od 40.000 konkubina”, što je svojevrsni kuriozitet u živopisnoj istoriji harema i konkubinata.

Sumrak kineskih konkubina počeo je 1930. godine, kada je vlada Kuomintanga donela zakon kojim se uvodi monogamija. Ali, pokazalo se da je to mrtvo slovo na papiru: Li Sjang, tadašnji predsednik sečuanske vlade, recimo, imao je više od deset konkubina, kažu zapisi.

Godinu dana posle osnivanja NR Kine, 1950. godine donet je „Bračni zakon” koji je konkubine definitivno oterao u ilegalu. Prema svedočenju hroničara, poslednjih godina ova pojava ponovo uzima zamah, kao rezultat sve šireg otvaranja Kine i uklanjanja mnogih tabua.

Petar Mićković

objavljeno: 30.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.