Prodajete stan? Ne pravite početničke greške – oglasite stan na pravi način

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 17:51

Prodajete stan? Ne pravite početničke greške – oglasite stan na pravi način

Tržište nekretnina u Srbiji uzavrelo je u poslednje vreme: cene skaču, krediti se manje dižu usled rasta kamata ali se masovno kupuje za keš. Mnogi u uslovima visoke inflacije i rata u Evropi traže sigurno utočište za kapital. Kako mnogi upozoravaju da sledi neminovni pad cena - deluje da je za prodavce ovaj period visokih cena nešto što se mora iskoristiti.

Ako ste i vi među "srećnicima" koji danas imaju stan na prodaju, verovatno se pitate kako je najbolje i najsigurnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to da uradite. Ipak je u pitanju pozamašan poduhvat, u kom vas greške mogu koštati hiljade, pa i desetine hiljada evra.

Prvi korak je da stan pripremite za prodaju (OVO LINK NA KAĆIN TEKST). Nakon što tu prvu prepreku pređete, vreme je i da ga oglasite na pravi način.

"Ukoliko vlasnik odluči da proda svoju nepokretnost korisno je da se obrati ovlašćenoj agenciji za nekretnine koja će sa stručne strane sigurno pomoći vlasniku u postupku prodaje", kaže za B92.net Dušica Vučetić, vlasnik i agent u agenciji za nekretnine "Domus".

Vlasnik nekretnine koji se odluči da angažuje agenciju treba da zaključi sa Agencijom ugovor o posredovanju u kome se striktno definišu prava i obaveze jedne i druge ugovorne strane, tj.vlasnika nekretnine kao nalogodavca i agencije kao posrednika.

"Između ostalih odredbi ugovora, obavezno se ugovora i iznos posredničke naknade koja pripada agenciji za usluge posredovanja i ona se kreće od 1 odsto do 3 odsto u zavisnosti od vrednosti nekretnine koja je predmet prodaje", navodi Vučetić.

Ukoliko vlasnik stana odluči da angažuje agenciju, najpre treba da proveri da li je upisana u registar posrednika kod nadležnog ministarstva i da li je agencija ili subjekt koji obavlja delatnost posredovanja u prometu nekretnina upisan u registar privrednih subjekata kod APR-a.

Takođe treba proveriti i stanje kod Narodne banke Srbije o likvidnosti agencije ili drugog subjekta koji obavlja delatnost posredovanja.

Kako objašnjava Vučetić, prilikom odabira posrednika, pored navedenog, treba uzeti u obzir koliko dugo agencija već obavlja delatnost posredovanja, eventualno izvršiti uvid u njihov sajt, i naravno obaviti razgovor sa agentom.

"U svakom slučaju pre konačnog odabira, bilo bi korisno posetiti više agencija, pa nakon toga doneti konačnu odluku koga odabrati", dodaje ona.

"Ja sam i bez i sa agentom prodavala. Sa agentom sam prodala zbog promocije, jer mene kao investitora niko još nije poznavao. Kasnije sam onda i bez agencije vršila prodaju. Nakon nekog vremena, nisam imala više potrebu za agentom, jer su ljudi sami dolazili u objekat i raspitivali se za nekretnine koje prodajem", rekla nam je Daniela Antal, investitorka.

Kako nam je objasnila, dok je prodavala svoju nekretninu preko agencije za nekretnine imala je ugovor na godinu dana, jer je smatrala da je tako sigurnije za obe strane.

"Što se tiče obaveza, sve je bilo po dogovoru, plaćala sam procentualno i imala sam ugovor sa agentom gde je sve bilo navedeno", rekla je ova investitorka za B92.net.

Na formiranje cene nekretnine utiče više faktora. Sigurno da je prioritet samo tržište koje diktira cene, tj. ponuda i tražnja. Zatim su tu lokacija, spratnost, orijentisanost nekretnine, dokumentacija, ekonomska kretanja i ambijent poslovanja. Prema tome, sve navedeno utiče na formiranje cene nekretnine.

Na pitanje da li i kako menjati cenu nekretnine ako deluje da je prodavac precenio ili potcenio nekretnine u startu, Vučetić savetuje da se pre nego što se krene u postupak prodaje treba konsultovati sa stručnim licima koji će dati određene parametre i savete u formiranju cene.

"Naravno da se početna cena nekretnine u toku same prodaje može korigovati, i to se obično reguliše aneksom ugovora o posredovanju, ako je vlasnik angažovao posrednika", dodaje Vučetić.

Ona navodi i da "svaka agencija ima način oglašavanja svojih nekretnina. To može da bude ili na sajtu agencije ili na ovlašćenim sajtovima koji oglašavaju prodaju nekretnina, časopisima...", dok Daniela Antal objašnjava da je reklama vrlo važna i naglašava da se njoj isplatilo da uradi profesionalne fotke, kao i video ture svojih nekretnina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.