Prodaja stanova stagnira

Izvor: B92, 02.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja stanova stagnira

Beograd -- Promet nekretnina u Srbiji gotovo stao.Vlada najavila nove kriterijume za subvencionisane kredite,trgovci smatraju da se to neće odraziti na tržište nekretnina.

Prema saznanjima "Novosti", u poslednjih mesec dana u glavnom gradu je samo 24 stana promenilo vlasnike. Prodaja je opala i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, piše "Blic" i navodi i da su cene kvadrata neznatno spuštene.

U Nišu uglavnom kupuju za keš, u Novom Sadu, poznavaoci prilika najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će cena morati još da padne, dok je grad Kragujevac rešio da polovinom ove godine preko svoje Stambene agencije započne prodaju novoizgrađenih stanova pod posebno povoljnim uslovima.

Premijer Mirko Cvetković je, inače, najavio da će država kroz subvencionisane stambene kredite stimulisati stanogradnju i kupovinu novih kvadrata, ali u agencijama za promet nekretnina navode da to nije dovoljno. Kako kažu, pomoć je potrebna i investitorima, koji su zbog skupih kredita i pada potražnje zamrzli svoja gradilišta.

"Blic" piše i da su padu potražnje doprinele i najave da će sa finansijskom krizom padati i cene nekretnina. To se i dogodilo, ali samo kada su u pitanju stariji i lošiji stanovi koji mesecima čekaju kupce. U svim drugim slučajevima Beograd i dalje prednjači sa visokom cenom kvadrata u odnosu na zemlje jugoistočne Evrope.

Oni koji nekretnine kupuju kao garanciju za svoju ušteđevinu nemaju veliki izbor, jer ponuda, ma kako bogato izgledala, nije kvalitetna, a investiranje u novogradnju je rizično i skupo.

"Vlasnike nekretnina ne brine što njihove stanove nema ko da kupi. Spuštaju cene oni kojima je hitno da prodaju stan, jer su već dali kaparu za drugi ili oni koji imaju stare stanove", priča Gordana Jovanović iz agencije za nekretnine „Jovanović”.

Kamate na stambene kredite u pojedinim bankama narasle su do čak 12 odsto. Tako su kreditni kupci ostali bez inicijalne kapisle koja je prethodnih godina bila glavni pokretač tržišta.

U prvoj polovini prošle godine, na primer, mesečno je bilo i do 200 kupoprodaja.

"Nema kredita, nema ni prometa", kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer” i dodaje da kupaca nema, a ponuda raste.

Prema njegovim rečima, cena kvadrata hitno mora da padne najmanje za još deset odsto.

Potražnja pala i u regionu

Potražnja za nekretninama pala je gotovo u svim zemljama regiona, ali nije svuda podjednako uticala na pad cena. Tako je, na primer, potražnja za stanovima u Hrvatskoj prepolovljena, a cene su pale za svega pet odsto. Interesovanje za kupovinu nekretnina u BiH u stalnom je padu, a cene su u Hercegovini pale za čak 40 odsto. U Sarajevu i Banjaluci vrednost nekretnina pala je za 10 do 20 odsto. Toliko su cene spuštene i u Crnoj Gori.

"Prošle godine investitori su bez posrednika prodavali kvadrate. Sada su agencije za promet pretrpane ponudama investitora da preko nas dođu do kupaca", rekao je Simonović, koji smatra da će nove mere za subvencionisane kredite, koje priprema Vlada, verovatno pozitivno uticati na prodaju.

Početak godine, inače, važi za period kada prodaja ide slabije, ali u odnosu na januar prošle godine, potražnja je sada manja za jednu trećinu. U odnosu na jun prošle godine, kada su cene i prodaja stanova u Beogradu bili na vrhuncu, potražnja je pala za 60 odsto.

Najslabija prodaja bila je u novembru i decembru kada se, kažu u agencijama, na prste jedne ruke mogao nabrojati broj prodatih stanova, a ponuda nikad nije bila veća. Trenutno se u centralnim opštinama Beograda prodaje oko 300 starih i oko 200 stanova u izgradnji.

Posledice finansijske krize na tržištu nekretnina moglo bi se, međutim, osetiti najviše po njenom završetku i ovog puta direktno pogoditi kupce. Zbog nedostupnih bankarskih kredita nije zaustavljena samo kupovina nekretnina već i projektno finansiranje, koje će zaustaviti gradnju novih stanova u Beogradu.

"Ako se ovakav trend nastavi, imaćemo manje stanova u ponudi, a to će opet uticati na cene. Postoji realna opasnost da će tada cene na tržištu nekretnina biti veće nego ikada", kaže Nebojša Nešovanović, sarukovodilac Odeljenja za procene u kompaniji za nekretnine „King strdž”.

U 2007. godini u Beogradu je sagrađeno oko 6.000 stanova. Naredne godine glavni grad dobio je oko 500 stanova manje, dok će ove godine, prema procenama „King strdža”, u Beogradu biti sagrađeno oko 6.500 stanova, pre svega zbog izgradnje naselja Belvil.

Procenjuje se da će u sledećoj godini broj novosagrađenih nekretnina doživeti drastičan pad. Kvadrat novih stanova u Beogradu trenutno je između 1.400 i 4.000 evra, a starih od 1.200 do 3.500 evra, u zavisnosti od lokacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stagnira prodaja stanova u Srbiji

Izvor: Capital.ba, 02.Feb.2009

BEOGRAD, Promet nekretnina u Srbiji gotovo je stao. Vlada najavila nove kriterijume za subvencionisane kredite, trgovci smatraju da se to neće odraziti na tržište nekretnina. Prema saznanjima “Novosti”, u poslednjih mjesec dana u glavnom gradu je samo 24 stana promijenilo vlasnike. Prodaja je...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.