Preokret – ipak pada?

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 11:57

Preokret – ipak pada?

U poslednjem tromesečju 2022. snažno se smanjila aktivnost na tržištu stambenih nekretnina, uz pad broja kupoprodajnih transakcija, što može biti prvi nagoveštaj preokreta finansijskog ciklusa, ocenilo je Veće za finansijsku stabilnost.

Veće, koje sednice održava dva puta godišnje, opet se, dakle, osvrnulo na tržište nekretnina, a ovaj put spominju "nagoveštaj preokreta", zbog čega je, kažu, potrebno kontinuirano pratiti tekuća kretanja, prenosi seebiz pisanje Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lista.

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj cene, naime, i dalje rastu, ali se povećava razlika između traženih i realizovanih cena, te u poslednje vreme pada promet.

S obzirom na to da kamate na stambene kredite rastu, u celoj Evropi već je počeo trend korekcije cena, međutim, Hrvatska je specifična, jer je nedavno uvela evro i ušla u Šengen, pa iz Evrope postoji pojačana potražnja. Visok nivo likvidnosti u sistemu usporio je pak prenos rasta kamatnih stopa. Tu je još uvek i inflacija koja investitore tera na alternativna ulaganja, među kojima su i nekretnine.

Hrvatsko tržište je heterogeno: u unutrašnjosti su cene niže nego uz more. Kupac svake treće nekretnine na Jadranu dolazi iz inostranstva.

U uslovima pada realnih plata kupovna moć građana slabi, a s obzirom na to da i kamate i cene kvadrata sada rastu, prosečnom građaninu koji, dakle, nekretninu obično kupuje na kredit, to sve više postaje nedostižni san.

Međutim, kupcima nekretnina koji dolaze iz razvijenijih evropskih zemalja i imaju daleko veća primanja ovdašnji nivo cena još uvek nije previsok, te se stvara jaz između onih koji mogu sebi da priušte i skupe novogradnje i većine domaćeg stanovništva koje teško može da priušti i stare stanove kojih ni nema dovoljno.

Cene je do sada podizao i program APN-a, čiji je zadnji krug upravo odrađen, pristiglo je nešto manje prijava nego lane, kad je došao rekordan broj, ali je i dalje interes izuzetno velik bez obzira na to što su kvadrati trenutno najskuplji, a i kamate za barem jedan postotni bod više nego lane. Velik broj građana, dakle, nije želeo da čeka korekciju o kojoj se već duže vreme priča, već je hvatao poslednji voz zadnjeg APN-a, jer ga iduće godine više neće biti.

APN je, međutim, podsticao potražnju i tako dodatno uticao na rast cena, a stručnjaci već odavno govore da treba povećati ponudu stanova, o čemu se sada razmišlja i s nivoa vlade i s lokalnih nivoa.

Što se tiče mladih porodica, vreme je ključno, a stvari se sporo pomiču. Iako, dakle, Veće za finansijsku stabilnost spominje moguću promenu trenda, a nedavno je i sam guverner Vujčić rekao da obično nakon pada prometa ide i pad cena, iz HGK-a sa svog 35. foruma nekretnina poručuju da se ove godine ne očekuje značajniji pad cena nekretnina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.