Predlog unapređenja Katastra nepokretnosti (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022, 15:05

Predlog unapređenja Katastra nepokretnosti (AUDIO)

Šta ne valja u sistemu prodaje nekretnina kada još imamo slučajeve duple prodaje nekretnina i šta donosi predlog promena koji stiže iz Republičkog geodetskog zavoda ?

Ne možemo danas govoriti o duploj prodaji stanova, to je za Studio B, izjavio Miloš Bjelanović iz Republičkog geodetskog zavoda, dodavši da je kod eventualnih neregularnosti prilikom prometa nekretnina, reč o svesnim rizicima u koje ulaze kupci.

On je podsetio na to, šta bi kupci trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znaju i kako da se zaštite.

"Postoji nekoliko nivoa zaštite. Osnovni nivo zaštite je naravno kod javnog beležnika, zato što javni beležnik garantuje za to, da li je određena kupoprodaja uopšte moguća. Postoje stanovi koji ne smeju da se prodaju, to su recimo stanovi koji su građeni bez građevinske dozvole i u takvom slučaju će sam notar sprečiti promet nepokretnosti. Iznad toga postoji sasvim drugi nivo zaštite, jer prva zaštita na isključuje sve rizike nego nam samo govori i sprečava one situacije gde je promet zabranjen. Ono što je najbitnije je da se koriste podaci Katastra nepokretnosti. Samo pravilnim korišćenjem tih podataka možete biti sigurni.", napominje Bjelanović

U beogradskom naselju Mirjevo, nedavno smo imali slučaj, gde su stanari uredno kupili stanove od investitora koji je zgradu završio, ali je prvi investitor koji je počeo gradnju i kupio parcelu, a objekat nikad nije izgradio, stanove ranije prodao drugim stanarima. Problem je u tome što sada imamo dve grupe stanara koji polažu pravo na iste stanove.

Bjelanović kaže da su kupci trebalo da provere da li je zgrada odnosno da li su stanovi pod nekim sporom.

"Kada biste danas želeli da kupite jedan od tih stanova, vi biste videli u bazi podataka Katastra nepokretnosti da na njemu ima zabeležen spor, da na stanu ima zabeležena recimo privremena zabrana raspolaganja i to bi vaš izbor učinilo mnogo lakšim", ističe Bjelanović.

Bjelanović naglašava, da to što je neka nekretnina pod sporom, formalno nije prepreka da se ona proda, ali kupcima koji su to prethodno proverili u katastru, može biti signal da se ne upuštaju u takvu trgovinu. Baš zbog takvih situacija, Republički geodetski zavod će ponuditi novi model provere nekretnine pre potpisivanja ugovora.

"Zavod je u stanju i tehnički i pravno da daje garancije za upis nekretnine. U katastru bi se na licu mesta dobijao elektronski dokument koji bi vam istovremeno omogućavao garanciju da ćete se upisati na određene nepokretnosti i za određeno vreme rezarvisao vaše vreme za upis", pojašnjava Bjelanović.

Kako navodi Bjelanović, ovaj predlog je upućen Radnoj grupi za izmene zakona i očekuju odgovor iz Vlade Srbije.

Opširnije u audio prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.