Pranje novca najčešće kupovinom i izgradnjom nekretnina

Izvor: Blic, Tanjug, 08.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pranje novca najčešće kupovinom i izgradnjom nekretnina

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić je izjavio da se u Srbiji novac najčešće „opere” kupovinom i izgradnjom nekretnina, ulaganjem u velike trgovinske lance i u kockarnice i preko of-šor kompanija.

Vujičić je RTS-u rekao da su svi kupci nekretnina dužni da kupoprodaju obavljaju preko banaka i da je zabranjeno plaćanje gotovinom nekretnina u iznosima od 15.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra i višim, tako da svaki kupac mora da plati prodavcu preko računa.

On je ukazao da bi građanin u tom sistemu trebalo da se oseća potpuno sigurnim, ako sarađuje s Agencijom za promet nekretnina i sa bankom koje su u sistemu za sprečavanje pranja novca.

Procenjuje se, kako je rečeno, da se u Srbiji godišnje „opere” između tri i pet odsto društvenog bruto proizvoda, odnosno oko 1,7 milijardi evra, a novi Zakon o sprečavanju pranja novca, koji je u primeni nešto duže od dva meseca, trebalo bi da ojača borbu protiv te kriminalne delatnosti.

Vujičić je podsetio da je „pranje novca” pokušaj legalizacije protivpravno stečene imovine, odnosno imovine koja je stečena krivičnim delima, tako da se „pranjem” novca bave upravo izvršioci krivičnih dela.

Po njegovim rečima, pranje novca postoji svuda u svetu i procenjuje da se godišnje u svetu „opere” između dva i pet odsto bruto društvenog proizvoda.

Vujičić je istakao da su slobodne zone legalan vid poslovanja, koji smanjuje, pre svega, troškove i da se firme odlučuju za taj vid poslovanja zbog manjeg poreza.

Problem je u tome što mnogobrojni „perači novca” koriste taj vid poslovanja da bi sakrili nelegalno stečene prihode i putem većeg broja transakcija pokušavaju da prikriju pravo poreklo novca, rekao je on.

Dodao je da se u tom smislu ulaže međunarodni napor preko Međunarodnog monetarnog fonda ili „Egmont grupe”, međunarodne organizacije finansijskih obaveštajnih službi, da se ta pojava spreči.

On je ocenio da se Srbija u ovoj oblasti ne izdvaja od ostalih zemalja u regionu, da sprovodi sve međunarodne standarde, koji se odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i da se mora insistirati da svi državni organi u tome na najbolji način sarađuju.

„U sistemu za sprečavanje pranja novca postoje obveznici, banke osiguranja, lizing kompanije, Agencija za promet nekretnina, koje Upravi za sprečavanje pranja novca dostavljaju informacije o sumnjivim ili o „keš transakcijama” većim od 15.000 evra”, rekao je Vujičić.

„Uprava potom analizira sve primljene podatke i ukoliko dođe do informacija da postoje sumnje da se radi o „pranju” novca, dostavlja ih nadležnim organima - MUP-u ili tužilaštvima i sudovima”, rekao je Vujičić, podsetivši da građani prilikom izlaska iz zemlje mogu da iznesu do 10.000 evra „keša”.

On je istakao da je Uprava za sprečavanje pranja novca članica „Egmont grupe” koja sada obuhvata 116 zemalja i da je nedavno potpisan i regionalni sporazum u toj oblasti svih država u regionu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peru pare gradnjom nekretnina

Izvor: Mondo, 08.Jun.2009

U Srbiji novac se najčešće "opere" kupovinom i izgradnjom nekretnina, ulaganjem u velike trgovinske lance i u kockarnice i preko of šor kompanija.

Nastavak na Mondo...

Pranje novca zgradama i trgovinskim lancima

Izvor: Radio 021, 08.Jun.2009

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić izjavio je da se u Srbiji novac najčešće ''opere'' kupovinom i izgradnjom nekretnina, ulaganjem u velike trgovinske lance i u kockarnice i preko of-šor kompanija. Vujičić je naveo da su svi kupci nekretnina dužni da kupoprodaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.