Porez na nekretnine iduće godine veći za oko 20 odsto?

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na nekretnine iduće godine veći za oko 20 odsto?

Podgorica -- Iznos za porez na nekretnine u Podgorici naredne godine mogao bi biti veći za oko 20 odsto u odnosu na ovu godinu.

Razlog je drastičan rast prosečne cene stana u novogradnji, koju je zabeležio Zavod za statistiku Monstat.

Uprava lokalnih javnih prihoda Monstatov podatak koristi kao polaznu osnovu za izračunavanje vrednosti nekretnine, koja se zatim povećava ili smanjuje u zavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od zone, starosti objekta i broja bodova za kvalitet gradnje, prenose Vijesti.

Sam iznos poreza je 0,29 odsto vrednosti stana, a zatim se taj iznos može korigovati zavisno od toga da li je ta nekretnina jedina u vlasništvu tog poreskog obveznika i koliko članova domaćinstva živi u njoj.

Prosečna cena stana novogradnje u Podgorici, prema podacima Monstata, u prošloj godini je iznosila 1.054 evra i Uprava lokalnih javnih prihoda je taj iznos koristila za obračun.

Međutim, novi podaci Monstata ukazuju da je u drugom kvartalu ove godine došlo do značajnog rasta cena i da prosečan kvadrat sada košta 1.204 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.