Ponovo prodaju stanove istim kupcima

Izvor: Politika, 05.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo prodaju stanove istim kupcima

Onima koji su pazarili nedovršene stanove u bloku 48b u Filmskom gradu novi izvođač radova, „Grmeč produkt”, traži da ih opet plate kako bi imao para za nastavak gradnje, koju je investitor „Stankom” zabranio prethodnom izvođaču – „Delta legalu”

Dvostruka prodaja stanova na srpskom tržištu nekretnina nije iznenađenje, ali do sada se barem nije dešavalo da se od nekoga traži da stan kupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva puta. Takva ucena upućena je onima koji su platili nedovršene stanove u bloku 48b u Filmskom gradu. „Grmeč produkt”, izvođač radova koji je preuzeo gradilište nakon što ga je dve godine, tek što su udareni temelji, blokirao sukob investitora „Stankom holdinga” i njegovog partnera „Delta legala”, dopisom je obavestio kupce da je 56 stanova namenjeno finansiranju gradnje. Drugim rečima, moraju ih prodati da bi nabavili pare za iznajmljivanje radnika i mašina, bez obzira što je, kako uverava advokat kupaca Vladan Zlatić, sud zabranio raspolaganje većinom tih stanova dok ne bude završen pravni spor kupaca, „Stankoma” i „Delte”. „Grmeč” traži da stanovi budu plaćeni na njegov račun do 25. avgusta, ili će ih on ponovo „izbaciti” na tržište.

„Delta legal” je te stanove već naplatio, ali „Stankom” nije priznao da su obimom i kvalitetom radova zaradili ono što su prodali, pa je odbio da im stanove prenese u vlasništvo. Umesto toga, posle raskida poslovnih odnosa i dugog sudskog i medijskog prepucavanja, „Stankom” je sklopio ugovor sa „Grmečom”, nekadašnjim „Deltinim” podizvođačem, i za finansiranje radova odvojio već prodate stanove. Drugog načina da se objekat završi nema, navodi „Grmeč” u dopisu kupcima. Treba im verovati jer su, kako se može videti na sajtu Narodne banke Srbije, i račun „Stankoma” i račun „Grmeča” blokirani.

Blokiran je i račun „Delta legala”, koji se nudi da nastavi gradnju ako mu „Stankom” prepiše stanove u bloku 48b i još pet blokova oko kojih se spore. U protivnom, ni „Delta” nema dovoljno novca da plati radnike. Da stanove nisu prodavali još pre nego što je ijedan ašov zaboden u zemlju, gradnja ne bi ni počela jer su „Delta” i „Stankom”, po običaju mnogih srpskih građevinaca, od početka nastojali da ulože što manje sopstvenog novca i da isključivo kupce uteraju u rizik.

– Dopis još nismo dobili, tek sam obaveštena da je upućen kupcima. „Stankom” dobro zna da tu nisu raščišćeni odnosi, da prenos imovine nije završen i da nisu mogli da stanove prebacuju „Grmeču”. Njihov zahtev kupcima mi se čini neozbiljnim – rekla je Marija Maljković, advokat „Delta legala”.

Ona nije mogla da kaže da li bi „Delta” uzela u obzir predlog „Grmeča” da razmene nekretnine ili da mu nabavi građevinski materijal umesto da kupci plaćaju stanove drugi put.

Od „Stankoma” juče nije bilo moguće dobiti nikakav komentar, dok se u „Grmeču” niko nije javljao na telefon. Jedan od kupaca imao je više sreće i na tom broju je našao direktora „Grmeča”, ili barem osobu koja se tako predstavila, posle čega je počela da vređa i preti.

U dopisu nije precizirano koliko novca „Grmeč” traži za kvadrat u bloku 48b, ali pre nekoliko godina on je koštao od 950 do 1.300 evra dok stanovi na spisku imaju ukupno 3.126 kvadrata. Osim stanova, „Grmeč” računa da će posle 25. avgusta, na ovaj ili onaj način, unovčiti 25 lokala od 750 kvadrata i 54 garaže od 474 kvadrata.

V. Vukasović

[objavljeno: 05/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.