Policija zabranila liturgiju

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zabranila liturgiju

Crnogorska policija zabranila Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i kanonski nepriznatoj Crnogorskoj crkvi da, u razmaku od pola sata, služe liturgiju u istom hramu. Nešto ranije, direktor Uprave za nekretnine rekao da SPC mora da vrati "nezakonito stečenu imovinu u Crnoj Gori".

Policija u Crnoj Gori saopštila je da, radi sprečavanja narušavanja javnog reda i mira i eventualno krivičnih dela, nije dozvolila sveštenstvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve da, u hramu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima, služe liturgiju.

Portparol Uprave policije Tamara Ralević rekla je da su predstavnici Mitropolije i CPC  najavili služenje liturgije na istom mestu, u vremenskom razmaku od samo pola sata.

Ralevićeva je podsetila da su se ranijih godina na istom mestu dešavali incidenti između pristalica Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve, zbog čega je policija odlučila da svima zabrani ulazak u hram.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije danas je saopšteno da je "država Crna Gora, nažalost, i ove godine pokazala nasilje i nepravdu prema Pravoslavnoj crkvi".

"Sveštenicima Mitropolije i vernom narodu je crnogorska policija zabranila ulaz u hram Hristovog Preobraženja na Ivanovim koritima i služenje liturgije, koja je u toj crkvi decenijama služena", navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ukazuje se da je postupak policije protivpravan i mimo svake logike, jer se hram na Ivanovim koritima vodi kao vlasništvo Mitropolije.

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je državne organe da reše pitanje crkvene imovine, jer, kako je naveo, "čija je crkva, toga je i država".

"Ovo što nam se dešava nije zabeleženo nigde u Evropi, pa ni šire, da domicilni narod ne može da uđe u svoje crkve i manastire. Mislim da je ovo poslednji put da ovako obeležavamo Preobraženje", rekao je poglavar CPC.

Orlandić podelio imovinu!

Ranije danas, direktor crnogorske Uprave za nekretnine Mićo Orlandić izjavio je da Srpska pravoslavna crkva mora da vrati, kako je naveo, nezakonito stečenu imovinu u Crnoj Gori.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je Tanjugu da direktor Uprave za nekretnine Mićo Orlandić zloupotrebljava tu funkciju kako bi naneo štetu SPC.

Džomić je naveo da je Orlandić stavom o imovini crkve samo potvrdio ono na šta je "Mitropolija godinama upozorava".

"Evidentno je da je tokom prethodnih nekoliko godina, dok se mimo svih evropskih standarda istovremeno nalazio i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, svoju rukovodeću funkciju u Upravi za nekretnine zloupotrebljavao kako bi nanosio štetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj", rekao je Džomić.

"Država Crna Gora treba da vrati u svoje okrilje imovinu koju je uzurpirala i nasilno oduzela SPC 1918. godine, i da način njenog korišćenja reši na dobrobit Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Orlandić.

Rešavanjem pitanja crkvene imovine pravoslavnim vernicima ne može biti uskraćeno nijedno versko pravo, smatra Orlandić, već će se samo uskratiti prava institucijama izvan Crne Gore, koja su stekli "na nasilni i nezakonit način".

"SPC je u Crnu Goru došla 1918. godine i od tada, traje njena uzurpacija celokupne crnogorske crkvene imovine", rekao je Orlandić, koji je i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije, listu Pobjeda.

"Svedoci smo da deo sveštenika SPC, a i sam srpski patrijarh, misle da im je sve dopušteno kada su Crna Gora i Crnogorci u pitanju. Crna Gora je obnovila svoju državnost, rešila pitanje imovine dinastije Petrović i sada treba i može da reši pitanje Crnogorske crkve", rekao je Orlandić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.