Podela imovine SFRJ: Čije su vile, firme, odmarališta?

Izvor: BKTV News, 16.Avg.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela imovine SFRJ: Čije su vile, firme, odmarališta?

Proces podele imovine između bivših republika SFRJ uskoro bi trebalo da se odmrzne. Novi sastanak komiteta za sukcesiju u septembru u Sarajevu. Tema i vraćanje nekretnina.
Proces podele imovine bivše Jugoslavije, posle višemesečnog zastoja, trebalo bi da bude otkočen u septembru. Tada u Sarajevu treba da se okupe predstavnici bivših republika SFRJ, a na stolu će ih sačekati sva otvorena pitanja.
Kako za „Novosti“ >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kaže Oliver Antić, predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za pitanja sukcesije, ovo telo će na sastanku u Sarajevu, osim podele diplomatsko-konzularne imovine nekadašnje Jugoslavije, razmatrati i problem nekretnina u privatnom i u vlasništvu firmi iz Srbije.
- Najviše neraščišćenih stvari, praktično, imamo sa Hrvatskom, koja i dalje sporo vraća imovinu srpskim državljanima i firmama – napominje Antić, i objašnjava da probleme imaju i neki srpski gradovi, poput Novog Sada, koji potražuju odmarališta na hrvatskom primorju.
Na listi preduzeća sa najvećom imovinom u Hrvatskoj su „Geneks“ (37 stanova i nekoliko hotela i odmarališta), „Železnice Srbije“, NIS (više od 30 benzinskih pumpi, odmarališta i udeo u „Jadranskom naftovodu“), „Tigar“, „Putnik“, „Centrotekstil“, EI Niš, „Ineks“, „Utva“, „Simpo“…
I dok Hrvatski fond za privatizaciju tvrdi da je popisano 319 objekata na koja firme iz Srbije polažu pravo, od čega je 158 prodato, 30 dodeljeno na korišćenje, za 40 zgrada se vode sporovi, a 91 objekat je slobodan, u Direkciji za imovinu Republike Srbije, ističu da firme iz Srbije imaju više od 400 objekata u Hrvatskoj. Tome treba dodati i najmanje 65.000 kuća i stanova čiji su vlasnici fizička lica.
Antić kaže da bi na sastanku u Sarajevu trebalo da se razmatra i sudbina takozvane Pavelićeve vile, odnosno nekadašnje rezidencije jugoslovenskih i srpskih diplomata u Rimu. Ljubljana još nije odgovorila na ponudu Beograda da umesto ove zgrade, u procesu sukcesije uzme neku drugu nekretninu u srpskoj ili italijanskoj prestonici.
Naime, vilu u Rimu, Benito Musolini je poklonio NDH i Anti Paveliću, a zgrada i zemljište su kasnije, na osnovu reparacija za žrtve u Drugom svetskom ratu, pripali tadašnjoj Jugoslaviji.
POVRATAK NA STANJE IZ 1990.
PREMA sporazumu o sukcesiji, sve države dužne su da vrate imovinu koju su građani i preduzeća imala na dan 31. decembra 1990, a tamo gde to nije moguće, da obezbede adekvatnu nadoknadu. Antić kaže da Hrvatska, ali i još neke bivše jugoslovenske republike, ne poštuju taj princip, uprkos činjenici da je hrvatski Sabor, u junu 2004. godine, ratifikovao Sporazum o sukcesiji.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.