Pad tržišta nekretnina u Istri

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Avg.2019, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad tržišta nekretnina u Istri

PULA - Dok je broj transakcija u poslovanju nekretninama na nivou Hrvatske lani bio u blagom porastu, Istra se suočila s deset postotnim padom. 

Vlatko Mrvoš, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i direktor jedne buzetske agencije, ističe kako iz podataka Povjerenstva za procjenu nekretnina, odnosno zajedničkog izvješća o tržištu nekretnina, kao i njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << vlastite baze podataka, proizlazi da je u Istri lani zabilježeno 6.217 transakcija, što je u odnosu na 6.941 predlani pad od 724 transakcija ili 10,44 posto

Usporavanje tržišta nekretnina koje se dogodilo u 2018. godini nameće nekoliko pitanja, prije svega što se dogodilo da je do toga došlo. Je li razlog manjak povjerenja za ulaganje u Hrvatsku, a time i u Istru? Gdje su kapitalne greenfield investicije, odnosno ulaganja u nove kapacitete?

- Prema mojim iskustvima moguće je da razlog takvih trendova to što kao lokalna samouprava ili županija možda ne znamo što točno želimo da se gradi, a ako i znamo, bojim se nema dobre suradnje s investitorima. Na relaciji lokalna samouprava, županija, investitor kao da netko ima figu u džepu. Mi bi nešto htjeli, ali radimo sve da se to ne dogodi. Ne vidim da se u zadnjih deset, petnaest godina dogodila neka greenfield investicija. Dogodila se apartmanizacija, znači gradnja novih stanova, što nije ništa kapitalno, ili pak gradnja novog hotela na mjestu novog, znači rekonstrukcija, ali da je netko od ideje do realizacije došao novim ulaganjem, nema baš puno takvih primjera, pogotovo ne u Istri, iako su greenfield investicije, izgradnja potpuno novih kapaciteta, najpoželjniji, ali i najzahtjevniji oblik ulaganja. Tu vidim jednu disproporciju, jer interes investitora postoji, ali nailaze na velike probleme, upozorava Mrvoš.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.