Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad cena nekretnina u regionu

Beograd -- Cena stanova u regionu pala je prosečno 10 do 20 odsto, kakav je slučaj u Zagrebu i Banjaluci, dok je cena novogradnje u Podgorici prepolovljena, piše Politika.

Opire se jedino Beograd: rast cena je zaustavljen, ali se pojeftinjenje, od pet do deset odsto, očekuje tek u narednih godinu dana. Ipak, aktuelna svetska finansijska kriza zaustavila je vrtoglavi rast cena nekretnina u Beogradu, piše list.

Međutim, cene neće drastično pasti, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se to dogodili u Severnoj Americi i delu Evrope, već samo za pet do deset odsto, i to tek za oko godinu dana. Procenjuje se da će u narednom periodu potražnja, možda, pasti, ali takođe i ponuda, tako da tržište neće pretrpeti neke velike potrese.

Prodaja je trenutno stala, ali cene ne padaju, tvrdi Tomislav Sekulović, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina. Sve dok se pet kupaca bori za jedan stan, kaže on, ne postoji šansa da kvadrati u glavnom gradu pojeftine. Tek kada rezultat bude 2:1, može se očekivati pad cena.

I Aleksandra Kon, suvlasnica agencije "Alka”, primećuje da se tržište primirilo. Kupci, ali i prodavci, osluškuju i čekaju šta će da se desi.

"Cene miruju, jer se efekti finansijske krize kod nas još ne osećaju i ne verujem da će nas dotaći u meri koja bi uzburkala tržište nekretnina", kaže ona.

"Istina, zajmovi su poskupeli i manje ljudi će moći da se zadužuje kod banaka. Ali, kreditni kupci uglavnom pazare stanove u vrednosti do 110.000 evra, pa će se možda u jednom trenutku na tržištu pojaviti višak stanova manje kvadrature", kaže ona.

"To je, ipak, nedovoljno da poremeti tržište, i ne verujem da će prodavci snižavati cene”, kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.