Izvor: B92, 05.Apr.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživelo tržište nekretnina

Beograd -- Na izgradnji 5.000 stanova na lokaciji "4. juli" radiće u proseku od 1.500 do 2.000 raznih profila i zanimanja u građevinskoj industriji.

Novim merama vlade, poput subvencionisanih kredita za stanove i programa za masovnu stanogradnju, trebalo bi da se stabilizuje tržište nekretnina i konačno uposli građevinski sektor. Agencije za prodaju nekretnina kažu da se stvari pomeraju na bolje.

Ako to nije uspela kriza i pad tražnje, na cene stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji, a pre svega u Beogradu- prestonici skupih nekretnina, mogao bi da utiče projekat masovne stanogradnje.

U udruženju posrednika u prometu nekretnina kažu da je dosadašnja podrška investitorima i investicijama, konačno podigla tržište nekretnina na noge.

Najveći građevinski poduhvat svakako je izgradnja 5.000 stanova na lokaciji kasarne "4. juli” u Beogradu gde će se kvadrat prodavati za maksimalno 1.290 evra.

"Kad vi pogledatate indirektno za tih 5 000 stanova, to znači da je dobar deo građevinske industrije, koja je u ovom momentu u teškoj situaciji, zaposlen. Što se tice gradjevinske operative- na 5 000 stanova sigurno će biti angažovano, u raznim periodima, u proseku od 1.500 do 2,000 raznih profila i zanimanja u građevinskoj industriji”, kaže Goran Rodić, sekretar građevinskog sektora PKS-a.

U poslednjih godinu i po dana pale su cene na tržištu nekretnina. Tako se kvadrat u recimo u užem gradskom jezgru prodaje po ceni nižoj i za 20 posto, dok se na obodima grada stan može kupiti po ceni kvadrata nizoj i do 40 posto.

"Nije bilo realno da pojedini investitori zbog lokacije a na uštrb kvaliteta formiraju cene koje su im omogućavale ekstra profit, koji je znatno iznad onog univerzalnog recepta da dobar posao, dobra investicija donosi investitoru 30 odsto zarede. Pojedinci su se bogatili pa su na uložen evro ili dinar dobijali još jedan. To više ne može ", kaže Rodić.

Iako neki investitori prodaju stanove na vračarskom platou po ceni od preko 3.000 evra po kvadratu, u ovom trenutku maksimalna cena po kojoj se u ovom delu grada prodaju stanovi iznosi od 2.000 do 2.500 evra po kvadratu.

Na Voždovcu, u zavisnosti od lokacij, stan se može kupiti po ceni od 1.350 do 2.100 evra po kvadratu. Stanovi su jeftiniji i u Zemunu gde se kvadrat plaća od 1.800 do 2.200 evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oživelo tržište nekretnina u Srbiji

Izvor: YU-Build.rs, 06.Apr.2010, 12:45

Novim merama vlade, poput subvencionisanih kredita za stanove i programa za masovnu stanogradnju, trebalo bi da se stabilizuje tržište nekretnina. Ako to nije uspela kriza i pad tražnje, na cene stanova u Srbiji, a pre svega u Beogradu - prestonici skupih nekretnina, mogao bi da utiče projekat masovne...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.