Oko 124.000 stanova zjapi prazno

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 18:27

"Oko 124.000 stanova zjapi prazno"

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ukazala je na gorući problem stanovanja mladih u Hrvatskoj. Ona je upozorila na visoke cene stanova, kako za kupovinu tako i za iznajmljivanje i naglasila da se u Hrvatskoj gradi za turizam, a ne za građane.

"Mladi u Hrvatskoj žive s roditeljima do 33. godine, cene nekretnina i dalje rastu, izuzetno ih je teško kupiti, mnogima je nedostižno, a renta je skupa i nesigurna", rekla je Mrak Taritaš na konferencija za štampu.

Pokretač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega je, smatra, poreska politika koja promoviše i stimuliše kratkoročni zakup u turističke svrhe uz paušalno oporezivanje koje je među najnižim u EU.

"Poreska politika je odraz onoga što mi želimo kao država, a naša poreska politika direktno govori da nam je turizam i bogaćenje pojedinaca važniji od kvaliteta života svih građana i zajednica, sigurnosti i pristupačnosti stanovanja", dodala je.

Kada je reč o poreskoj politici, na nacionalnom nivou vidimo propale mehanizme, usvojene dobronamerno, ali potpuno promašene i neproduktivne u pogledu struke, tržišnih pravila i uticaja na stvarnost, rekla je ona.

Ona je upozorila da, iako sada svi znaju da je APN jedan od glavnih uzroka poskupljenja nekretnina, on se i dalje promoviše kao dobra mera i uspeh Vlade za pomoć mladima, a zapravo proizvodi suprotne rezultate.

"Ne samo da ne pomaže mladima kojima je namenjena, već direktno nanosi štetu dizanjem cena nekretnina celokupnom stanovništvu Hrvatske. Da ne govorimo o tome da sami mladi ljudi često nisu kreditno sposobni, nemaju sigurnost posla da se obavežu na 30-godišnji kredit ili jednostavno ne mogu da priušte ove nekretnine namenjene njima", rekla je ona

U nemogućnosti da kupe nekretnine, dodaje, osuđeni su na iznajmljivanje, što je takođe skupo i teško dostupno, a pre svega nesigurno jer se značajan broj stanova iznajmljuje na crno, uglavnom na zahtev stanodavca koji ne želi da plati porez na kiriju.

Oko 124.000 stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno

"Dolazimo do toga da se Hrvatska gradi za turizam, a ne za građane, pa tako danas izgledaju gradovi. Procjenjuje se da čak 124.000 stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno, a istovremeno opada kvalitet života građana zbog lošeg ili neplaniranog urbanističkog razvoja. U mnogim turističkim centrima lokalno stanovništvo uglavnom nestaje, a gradski centri postaju stanovi", ističe Mrak Taritaš.

Upozorila je da je hitno potrebna jasna strategija na nacionalnom nivou, uz saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, te da država mora doneti promene u poreskoj politici i zakonskom okviru i jasnu viziju u kojem smeru Hrvatska ide i kako želimo da Hrvatska izgleda 2030., 2050. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.