Odbijena žalba na Subotićevo jemstvo

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena žalba na Subotićevo jemstvo

Apelacioni sud u Beogradu odbio žalbu tužilaštva i potvrdio rešenje kojim je Stanku Subotiću Canetu određeno jemstvo od 538.000 evra u nekretninama za odbranu sa slobode i povlačenje poternice.

Odbijena je žalba Tužilaštva za organizovani krminal i potvrđeno rešenje kojim je Stanku Subotiću Canetu određeno jemstvo od 538.000 evra u nekretninama za odbranu sa slobode i povlačenje poternice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Po nalaženju Apelacionog suda, ne mogu se prihvatiti žalbeni navodi Tužilaštva da je neprihvatljiva izjava (neophodna za ukidanje pritvora uz jemstvo) koju je Subotić dao pred nadležnim organom Švajcarske - notarom, pošto je Subotić odmah po dolasku u Srbiju 29. jula pred Specijalnim sudom ponovio obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti boravište.

"Kako je ova izjava data pre odlučivanja pred drugostepenim sudom u postupku po žalbi, na taj način je potvrđena izjava koju je okrivljeni dao pred nadležnim organom Švajcarske", navodi se u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud takođe navodi da je Specijalni sud pravilno zaključio da se Subotićevo prisustvo može postići zamenom mere pritvora jemstvom, imajući u vidu da je krivični postupak protiv njega za šverc cigareta ušao u sedmu godinu, da je došlo do ukidanja prvostepene osuđujuće presude, i da je glavni pretres iznova otpočeo, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe je došlo promene pravne kvalifikacije krivičnog dela koje se Subotiću stavlja na teret, odnosno izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu za koje je zaprećena blaža kazna, nego za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, dodaje se u obrazloženju odluke.

Subotić je u ponedeljak došao u Beograd pošto je posle sedam godina povučena crvena poternica, koja je za njim bila raspisana posle pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine.

Povučena je po naredbi Specijalnog suda u Beogradu pošto je Subotić 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Tom odlukom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

Subotiću je, inače, 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.