Odbijanje ne znači nevraćanje imovine u Hrvatskoj

Izvor: Press, 27.Feb.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odbijanje ne znači nevraćanje imovine u Hrvatskoj"

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se odbije tužba srpskog preduzeća protiv Hrvatske ne znači da neće biti vraćanja imovine, kaže advokat.
Foto:B92.net
Zastupnik nekoliko srpskih preduzeća u Strazburu Zoran Ristić je za "Večernje novosti" izjavio da odluka Evropskog suda da se odbije tužba srpskog preduzeća protiv Hrvatske od koje tražilo da vrati imovinu ne znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da Srbima neće biti vraćene nekretnine koje je Hrvatska eksproprisala posle rata, već samo da se povraćaj privremeno odlaže,
Sud u Strazburu doneo je odbijenicu tužbe 30. januara, a nakon toga u hrvatskim medijima pojavili su se naslovi "Srbima ne treba vratiti predratnu imovinu". "Ovo ne dogovara odluci suda, već je u pitanju tendenciozna objava kancelarije hrvatske predstavnice u sudu", rekao je Ristić za "Novosti" od utorka.

Kako se navodi, Evropski sud je prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da Sporazum o sukcesiji ne daje pojedincima i firmama pravni osnov za povraćaj, već da će povraćaj biti moguć tek posle ugovora između Hrvatske i Srbije, međutim problem je što Hrvatska rešavanje ovog pitanja uporno odbija.

Ristić smatra da stvari nisu izgubljene i navodi da je sud odbio da raspravlja o povredi prava iz Konvencije o ljudskim pravima, jer se povreda na koju se poziva srpska firma dogodila 1992. godine, a Hrvatska je postala potpisanik Konvencije i pristupila ovom sudu tek 1997. godine.

"Zbog toga sud nije ni doneo mišljenje o prirodi i tipu vlasništva imovine srpske firme. Osim toga on ne može da raspravlja o povredi prava kada je reč o budućoj imovini", rekao je Ristić.

List navodi da Aneks G Sporazuma o sukcesiji kaže da će imovina biti zaštićena i vraćena, ali u ovom trenutku ona ne postoji jer ju je Hrvatska eksproprisala. "Sud se nije bavio interpretacijom Aneksa G već je zauzeo stav da će bilateralni ugovor rešiti pitanje srpske imovine. Prema tome, ne postoji odluka da srpsku imovinu ne treba vratiti", rekao je Ristić.

Kompanija "Mladost turist" je u SFRJ dobila na korišćenje 11 parcela u Tisnom i tu izgradila dečje odmarališt "Beograd", međutim Uredbom iz 1992. sva sredstva firmi iz Srbije i Crne Gore prebačena su na državu, a dve godine kasnije sporne parcele i odmaralište u Tisnu Opštinski sud u Šibeniku je i oficijelno evidentirao na Hrvatsku.

Devet godina kasnije, ugovorom o poklonu, država je 2001.prenela vlasništvo jednoj školi.

"Mladost turist" pokrenuo je spor pred sudom u Šibeniku protiv Hrvatske i osnovne škole 2007. godine, tražeći povraćaj i novčanu nadoknadu od četiri miliona evra, medjutim sud je tu parnicu obustavio 2009. godine, da bi Okružni sud odbio žalbu srpskog preduzeća.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.