Obavezna provera porekla novca

Izvor: B92, 23.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezna provera porekla novca

Beograd -- Agencije za nekretnine, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, obavezne su da od svojih klijenata zatraže potvrdu o poreklu novca, piše "Politika".

Agencije za nekretnine ubuduće su obavezne da utvrđuju poreklo novca kojim njihovi klijenti kupuju stanove ili poslovni prostor.

Taj zadatak trgovci nekretninama dobili su od Ministarstva finansija.

"Od nas se traži da na diskretan način procenimo i ispitamo odakle kupcima kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stanova pare. Sugerisano nam je da u agencijama zaposlimo po jednog radnika, koji bi se samo time bavio”, kaže jedan vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

"Ukoliko se utvrdi da je naš klijent prao novac kupovinom stana ili lokala, a mi to ne prijavimo, slede nam ogromne kazne”, dodaje on.

Preuzimanje uloge policajca trgovcima nekretninama nimalo se ne dopada i pitaju zašto banke nisu te koje kontrolišu tokove i poreklo novca.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić kaže za „Politiku” da su agencije za promet nekretnina na to obavezne po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i dodaje da nisu samo one dužne da to rade već i druge institucije i profesije – banke, osiguravajuće kuće, menjačnice, računovođe, advokati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.