Novim projektima protiv finansijske krize

Izvor: Blic, 20.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim projektima protiv finansijske krize

Ukoliko finansijska kriza ne uzme maha, u Beogradu bi se narednih godina moglo graditi više nego ikad. Moćne privatne kompanije uveliko predstavljaju projekte i pokušavaju da privuku investitore, a jedna od prilika bio je nedavno završen Sajam nekretnina u Kanu. Ohrabreni interesovanjem potencijalnih partnera, kao i najavama gradonačelnika da će se gradnjom boriti protiv krize, neke kompanije početak radova najavljuju već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za 2010. godinu.

Kakva je vaša vizija budućnosti Beograda do 2020. godine? Javite se sa predlozima, idejama i razmišljanjima. Vaše ideje mogu biti deo našeg serijala. Pišite nam na adresu - beogradska@blic.rs sa naznakom „ za Beograd grad budućnosti". Čekamo vas.

- Beograd će narednih godina biti veliko gradilište, ukoliko nas kriza jače ne pogodi. Za neke od projekata neophodno je uraditi plansku i tehničku dokumentaciju, a neki su u tom pogledu već završili posao. Gradnja može da počne i sve je na investitorima - kaže Žaklina Gligorijević iz Urbanističkog zavoda.

„Žito mlin"

Kompanija „Ist point" angažovala je Đorđa Bobića, bivšeg gradskog arhitektu, da uradi projekat za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na mestu preduzeća „Žito mlin". Idejnim rešenjem predviđeno je da na zemljištu površine od 3,8 hektara bude podignuto oko 115.000 kvadrata. Silosi će biti rekontruisani i pretvoreni u stambene objekte od deset spratova, dok će u preuređenom mlinu dominirati poslovni sadražaji. Biće podignute i dve kule od po 20 nivoa, a u jednoj od njih biće otvoren i hotel.

- Ukoliko sve bude išlo po planu, realizacija bi mogla da počne za godinu i po dana. Neophodno je da se proveri da li je naš projekat u skladu da Generalnim urbanističkim planom, a zatim i da se napravi plan detaljne regulacije - kaže Đorđe Bobić.

Za to vreme kompanija, kažu u „Ist pointu", tražiće potencijalne partnere, a neki kontakti već su uspostavljeni na Sajmu u Kanu. Interesovanje da u ovaj posao investiraju pokazale su grčke i engelske kompanije.

„Višnjička strit"

U kompaniji „Rudnap", koja planira da na mestu fabrike „Minel kotlogradnja" u Višnjičkoj ulici podignu mali grad, ne veruju da će gradnju početi pre 2011. godine.

- Tada će, po našem planu, biti gotovi svi neophodni projekti i dozvole, ali ipak ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da će u to vreme gradnja moći i da počne. Obzirom da je finansijka kriza, mnoge investicione aktivnosti zaustavljene su kako u svetu, tako i kod nas - kaže Igor Smiljković, generalni direktor „Rudnapa". Ova kompanija uveliko traži suinvestitore, pa je u Kanu već obavila razgovore sa potencijalnim ulagačima iz Rusije i arapskog sveta.

Prema projektu, na zemljištu od oko 5,5 hektara „Rudnap" će sagraditi 220.000 kvadrata stambenog i komercijalnog prostora, kao i šoping mol za oko 500.000 stanovnika ovog grada.

„Grad na vodi"

Iz Luke „Beograd" stižu najave da će naredne godine započeti realizaciju projekta „grad na vodi", vrednog pet milijardi evra. Na 107 hektara dunavskog priobalja planiraju da u roku od 18 godina izgrade oko 2,5 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora, ali i trgove, parkove, zelene površine, pešačke i biciklističke staze. Projekat je uradio američki arhitekta Danijel Libeskind, a na njemu još radi i danski stručnjak Jan Gel.

- Radi se o ogromnom projektu i jako je važno da dođe do udruživanja javnog i privatnog sektora. Mnogo toga smo već obavili i verujem da gradnja može početi 2010. godine - kaže Tijana Munišić, direktor Sektora za PR i komunikacije u Luci „Beograd".

Marina „Dorćol"

Iz Marine „Dorćol" konačno stižu najave da će uskoro započeti izgradnju ekskluzivnog stambeno-poslovnog kvarta, čija vrednost prelazi 200 miliona evra. Na to se čeka od 2006. godine, kada je potpisan ugovor sa investitorom kompanijom „Engel marina Dorćol". Ovih dana biće završen dugo očekivani Akt o urbanističkim uslovima, a razlog odugovlačenja su, kako je rečeno u gradskom sekretarijatu za urbanizam, posebni konzervatorski uslovi na kojima je insistirao Zavod za zaštitu spomenika.

Komapnija „Engel" na levoj obali Dunava sagradiće pet stambenih kula, jednu poslovnu zgradu, hotel visoke kategorije i marinu za 150 čamaca. Oko zgrada biće sagrađeni parkovi i igrališta za decu, a prostor oko marine rezervisan je za restorane, kafiće i prodavnice. Obaveza investitora je i da obnovi stari kran iz 1932. godine i crpnu stanicu kao deo prostora koji su pod zaštitom države.



Četiri kule kod „Arene"


Ukoliko se u skorije vreme donese najavljeni plan detaljne regulacije za Blok 26, preko puta „Beogradske arene" za dve godine počeće izgradnja četiri najveće kule na Balkanu. Svaka će imati po 42 sprata, a osim ekskluzivnih stanova, u njima će biti otvorene banke, dva hotela i tržni centar. Investitor je izraelska kompanija CEE, iza koje stoji čuveni Julije Ofer, a ceo projekat vredan je oko pola milijarde evra. Gradnja ovog kompleksa ne bi trebalo da traje duže od pet godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.