Novi trend u prodaji nekretnina u BiH

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 10:34

Novi trend u prodaji nekretnina u BiH

Uprkos rastu cena nekretnina u Bosni i Hercegovini, interesovanja kupaca ne manjka, a sve se više traže luksuzni stanovi, kažu prodajni agenti.

"Pojavio se jedan novi trend u prodaji nekretnina, nova grupa kupaca. To su ljudi koji žele kvalitetne, atraktivne nekretnine, luksuzne i ekskluzivne stanove – i oni su spremni da plate mnogo više. Veća je kupovna moć te grupe kupaca", u Tuzli se desilo pre mesec-dva da je jedan stan prodat za više milion KM (oko 500.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra), kaže Abdulah Kapić, agent za nekretnine, izvestila je Federalna televizija, a preneo Investitor.

Kvadrat stana u Tuzli, u novogradnji, košta od tri do pet hiljada. Ove cene prati i Mostar, dok cene kvadrata stana u Sarajevu idu čak i do 8.000 maraka, ili 4.000 evra.

Razliku u cenama prave lokacija, grad, reputacija investitora, kao i da li je u pitanju novogradnja ili starogradnja.

Glavni grad BiH posebno je interesantan za potencijalne kupce, ali i investitore. Podaci govore da bh. dijaspora i dalje velika sredstva ulaže upravo u nekretnine, pretežno novoizgrađene stanove. Potražnja je jako velika, i ne prati je ponuda.

"Momentalno je nešto manja ponuda nego potražnja, ako govorimo o samom Sarajevu. U Sarajevu se malo toga gradi u odnosu na ovako ozbiljan grad, grad koji ima toliko potražnje. Tradicija naroda sa ovih prostora je da štedi u nekretninama", ističe Spaho Ljajić, agent za nekretnine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.