Nekretnine na Jadranu sve skuplje – a s druge strane obale...

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 18:07

Nekretnine na Jadranu sve skuplje – a s druge strane obale...

Zbog turizma nekretnine na Jadranu sve su skuplje, ali to nije slučaj sa druge strane obale, na primer u Trstu.

Pristojan stan u Rijeci, na dobroj lokaciji, s budžetom od sto hiljada evra nemoguće je pronaći, a o novogradnji mnogi mogu samo da sanjaju.

"Prosečni hrvatski državljanin treba da ima velika primanja, mora biti kreditno sposoban jer je metar kvadratni i do tri hiljade evra", rekla je agent za nekretnine Tamara Abram za HRT.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šezdesetak kilometara udaljenom Trstu je druga priča.

"Cena kvadratnog metra u strogom centru grada, zavisno od lokacije, kreće se od 2.200 do 2.700 evra. Samo nekoliko kilometara dalje mogu se naći stanovi po znatno prihvatljivijoj ceni", kaže vlasnik agencije za nekretnine Lorenco Adami.

Prema rečima novinara Borna Šmera, stan od pedesetak kvadrata, koji ne zahteva mnogo ulaganja, može se kupiti i za sedamdesetak hiljada evra.

"Tršćansko tržište nekretnina nikad nije doživelo velike oscilacije u cenama. One nikad nisu preterano rasle ni padale. Uvek su tu negde, na istom nivou", rekao je agent za nekretnine Paolo Aita.

Zato su i cene razumnije, uprkos višem standardu i platama. Gradi se malo, ali obnavlja se puno jer i država to podstiče.

"Ako porodica ima dve plate i kreditno je sposobna, nije joj velik problem da kupi stan i obnovi ga ili kupiti već adaptirani stan izvan centra", kaže građevinar Serđio Savini.

Novogradnje na Kvarneru niču jedna za drugom, ali uprkos tome stare nekretnine postižu vrtoglave cene. "Nema stanova, znači ljudi su prisiljeni da kupe ono što je na tržištu i nekada preplatiti vrednost toga stana", rekla je Abram.

Ali nije sve tako sivo, jer najamnine u Trstu više su od trideset do četrdeset posto nego u Rijeci. "Isti dan kad oglasimo stan za najam od 600 evra dobijemo četrdesetak poziva", rekao je Adami.

Ali, sudeći prema kretanjima na tržištu, slični oglasi bi se uskoro mogli pojaviti i u Rijeci, prenosi HRT.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.