Neizvesne cene nekretnina

Izvor: B92, 28.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesne cene nekretnina

Beograd -- Cena kvadrata u Beogradu u poslednjih nekoliko nedelja pala je za 10 odsto, tvrde pojedini agenti za nekretnine, ali se ne slažu da li će cene i dalje padati.

Jedan od njih, Miroslav Cvetković, kaže da će padati cene stanova koji su bili precenjeni, ali da se to neće desiti u svim delovima grada. S druge strane, agentkinja za nekretnine Tamara Jurenić veruje da cena kvadrata u Beogradu neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znatno padati, kao i da će se do kraja godine situacija potpuno stabilizovati.

Da li sačekati sa kupovinom stana – dilema je koja u poslednje vreme muči brojne stanovnike Beograda. Najava da će stanovi pojeftiniti i za 20 odsto neke je navela da ipak malo sačekaju sa kupovinom.

Sagovornica B92, koja nije želela da joj se otkrije identitet, odlučila je tako da posle godinu i po dana traganja za stanom još malo sačeka. "Prvo sam imala problem da nađem stan koji ima normalne papire, odnosno stan koji mogu da kupim na kredit", kaže ona.

"Međutim, evo, u poslednje vreme više ni ne gledam više zato što, prvo, cene su otišle, dakle basnoslovno su visoke i za neki kvadrat koji je recimo pre mesec dana bio 1.500 sad je već 1.800, a uz sve to neke banke su obustavile kredite u švajcarcima", kaže ona.

"Više nisam sigurna da li uopšte mogu da dobijem kredit na moje prihode tako da sam odlučila da sačekam jer, prema svim najavama, te cene bi trebalo da padnu, mada ja u to ne verujem", kaže ona.

Sagovornici B92 iz agencija za nekretnine kažu da su, usled svetske finansijske krize, poskupeli bankarski krediti primetno, pa je opala i potražnja za stanovima.

Kad se danas izvede računica, retko ko u Srbiji može da uzme stambeni kredit, čija otplata ne sme da pređe polovinu mesečne zarade.

Na primer, stan od 50 kvadrata na Novom Beogradu košta 100.000 evra. Da biste uzeli kredit za taj stan, prema trenutnoj računici potrebna vam je plata od najmanje 1.000 evra.

Agentkinja Tamara Jurenić iz agencije Taš 011 za B92 kaže da ipak ne očekuje veliki pad potražnje zbog skupljih bankarskih kredita jer, kako tvrdi, još uvek ima dovoljno onih koji stanove kupuju u kešu.

"Ja mislim da cena kvadrata neće pasti sigurno do kraja godine više od pet posto zato što, bez obzira na ove promene, odnosno manji broj kupaca koji dolazi sa sredstvima od stambenih kredita, kupaca koji kupuju iz sopstvenih sredstava još uvek ima dosta", kaže ona.

"Inače je ponuda za neki procenat uvek bila manja od potražnje i mislim da će se do kraja godine sve stabilizovati, čak i za tih pet posto", kaže ona.

Agent Miroslav Cvetković iz agencije Cvetković-Roškov veruje da će svetska finansijska kriza i skuplji krediti dovesti i do pada cena u Beogradu, ali ne podjednako u svim krajevima grada.

"Ne postoji matematička formula kojom bismo mogli da izračunamo i da precizno kažemo koliko cene na nekim delovima nisu onakve kakve su bile do pre mesec i po dana", kaže on.

"U svakom slučaju, cene će padati za objekte i za nekretnine koji su precenjeni bili u startu i ti stanovi koji su bili precenjeni, oni će najviše i pasti", kaže on.

"Znači možemo pričati o tome da će cene negde otići pet posto, a da na nekim delovima grada... Kao što su npr. pokušavali da prodaju Čukaričku padinu za 2.000 po kvadratu ili na Medakoviću...", navodi on.

"Oni zaista u ovakvim okolnostima nikada neće moći da se prodaju za tu količinu para, kao što novogradnja na Vračaru neće vredeti 4.500 kvadratni metar nego će se prodavati 3.200 do 3.700, u zavisnosti od kvaliteta gradnje i niza drugih uslova, koji određuju vrednost nekih nepokretnosti", kaže on.

Ekonomista Vladimir Vučković veruje, međutim, da će cene stanova morati da padaju. Teško je, ipak, proceniti da li će to biti na duži rok, kaže Vučković.

"Promet će biti slabiji. Ostaje suštinsko pitanje da li se odnos ponude i potražnje kod nas promenio na duži rok, pošto je evidentno da je do sada potražnja bila veća od ponude", kaže on.

"Cene dakle hoće opasti, ali je pitanje da li će se takva situacija zadržati neko vreme ili će to biti kratkotrajan efekat, nakon čega bi usledio ponovo porast cene stanova", kaže on.

"Još jedna stvar može da se desi, slično finansijskoj krizi u svetu, ukoliko dođe do nemogućnosti da dužnici otplaćuju svoje kredite, aktiviraće se neke hipoteke, povećaće se ponuda stanova na tržištu i taj začetak krize bi dodatno mogao da obori cene stanova", dodaje on.

Velika potražnja a mala ponuda dovela je do toga da su danas cene kvadrata u Beogradu, kako mnogi kažu, astronomske. Cene se trenutno kreću u centru od 1.500, što se retko nalazi, do 4.000 evra po kvadratu. Što se tiče periferije, retko se može naći kvadrat za 1.200 evra, a cene idu do 1.500, pa čak i po 2.000.

Ako se pak cena spusti za optimističnih 20 odsto, to znači da bi za stan od 50 kvadrata na Novom Beogradu, umesto 100.000, trebalo pronaći 80.000 evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

JAGMA ZA STANOVIMA

Izvor: Press, 28.Okt.2008

U Subotici su stanovi u novogradnji u poslednjih godinu dana poskupeli za 25 odsto, ali uprkos tome, svi stanovi se prodaju pre završetka gradnje. .Cene stanova u Subotici ove godine skočile su za četvrtinu, pa umesto 750 evra po kvadratnom metru za stan u centru grada, koliko se plaćalo...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.