Ne odlagati kupovinu: I u najgore vreme nekretnine najsigurnija investicija

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 15:08

Ne odlagati kupovinu: I u najgore vreme nekretnine najsigurnija investicija

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Klaster nekretnine" Nenad Đorđević kaže da građani Srbije još od vremena bivše Jugoslavije ulažu svoj novac u nekretnine jer su najsigurnija investicija.

Ističe da i u kriznim vremenima, određeni broj građana i investitora kupi nekretnine da bi sačuvali svoja sredstva jer se plaše šta će biti s bankama i valutama. Đorđević kaže za RTS da kupovinu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba odlagati i da građani ne treba da se plaše onoga što vide u oglasima.

Najskuplji stambeni kvadrat u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine, prodat je u "Beogradu na vodi" po ceni od 11.474 evra, a površina stana je 143 metra kvadratna, saopštio je pre dva dana Republički geodetski zavod.

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Klaster nekretnine" Nenad Đorđević kaže za RTS da građani Srbije još od vremena bivše Jugoslavije ulažu u nekretnine jer su najsigurnija investicija i uglavnom ih kupuju gotovinom.

"Stambeni krediti ne učestvuju sa velikim procentom u kreiranju tražnje, za razliku od razvijenih zapadnih ekonomija. Zbog toga je naše tržište dosta otporno na krize", ističe Đorđević.

Kaže da i u kriznim vremenima određeni broj građana i investitora kupuju nekretnine da bi sačuvali svoja sredstva jer se plaše šta će biti s bankama i valutama.

"To je bilo tako čak i devedesetih godina. U najgore vreme mi smo imali jače i razvijenije tržište nekretnina od okruženja koje je tada bilo stabilno, a ne u ratu i pod sankcijama kao mi", navodi Đorđević.

Smatra da ono što se dešavalo u prvom kvartalu godine ukazuje na to da će doći do stagnacije cena, ali i blagog rasta prometa.

"U prvom kvartalu je nastavljen pad transakcija koje su finansirane sredstvima kredita, ali se nešto povećao broj gotovinskih transakcija kojima je to nadoknađeno", objašnjava Đorđević.

"Građani ne žele da novac dobijen prodajom nekretnine ulože u nešto drugo"

Đorđević kaže da je najveći broj kupaca nekretnina u Srbiji među onima koji su već prodali nekretninu.

"Tržište je investiciono i građani ne žele da novac dobijen prodajom nekretnine ulože u nešto drugo, u hartije od vrednosti, obveznice ili da ih prebace na štednju. Naprotiv, u kriznim okolnostima se toga plaše i sa štednje prebacuju sredstva u nekretnine", objašnjava Đorđević.

Ističe da izdavanje nekretnina donosi prihod koji je mnogo veći od kamate na štednju, ali i da građani imaju dosta strahova koji su kreirani još devedesetih godina hiperinflacijom i kolapsom bankarskog sistema, pa smatraju da je najsigurnije držati sredstva u nekretninama.

Đorđević kaže da su Rusi i Ukrajinci prošle godine znatno uticali na povećanje zakupnina, ali da za kupovinu nekretnina nisu imali sredstva jer imaju problem da iznesu novac iz svojih država.

"Da bi u većem broju strani državljani kupovali nekretnine u Srbiji, morao bi da se određenim propisom obezbedi trajni boravak ili prebivalište za strance koji ulažu u nekretnine ili su investitori u Srbiji", smatra Đorđević.

"Građani ne treba da se plaše onoga što vide u oglasima"

Đorđević kaže da se u medijima često podvlači da su cene u Srbiji previsoke, ali da su u okruženju cene u prethodnom periodu mnogo više rasle.

"Globalno je tržište nekretnina u celom svetu raslo u prethodnih pet, šest godina. Stabilizaciju vidimo u većini razvijenih zemalja i to se sada dešava i u Srbiji", kaže Đorđević.

Naglašava da su cene u oglasima u prethodnom periodu dosta porasle u odnosu na one po kojima se kupoprodajne transakcije zaista obavljaju.

"Građani ne treba da se plaše onoga što vide u oglasima. Treba da kontaktiraju sa agencijama za nekretnine i da gledaju nekretnine zato što će sigurno naći u ponudi ono što traže. Ne treba da odlažu kupovinu zato što će samo skuplje platiti kvadrat koji trenutno mogu da kupe po povoljnijoj ceni", savetuje Đorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.