Napredak u sprečavanju pranja novca

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u sprečavanju pranja novca

Uprava za sprečavanje pranja novca potpuno je ravnopravna sa najrazvijenijim institucijama u svetu u toj oblasti, ocena je Saveta Evrope. Direktor Uprave Aleksandar Vujičić kaže da se najviše pranja novca događa kod velikih trgovinskih lanaca, u sportu, građevinarstvu, prometu nekretnina.

Savet Evrope nedavno je pohvalio Srbiju i Upravu za sprečavanje pranja novca da je postigla značajan napredak u i našu zemlju učinila ravnopravnom sa najrazvijenijim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u toj oblasti. Posle trećeg kruga evaluacije Srbiju očekuje još jedan krug provere stepena sposobnosti i usaglašavanja s međunarodnim propisima.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić rekao je za Jutarnji dnevnik da Uprava godišnje ostvari oko 60 predmeta kod kojih se sumnja da je došlo do pranja novca.

"Svi predmeti su jako složeni i teže po nekoliko desetina kilograma i odnose se na veliki broj fizičkih ili pravnih lica. Nakon analize tih predmeta Uprava ih dostavlja ili Tužilaštvu ili Ministarstvu unutrašnjih poslova", objašnjava Vujičić.

Aleksandar Vujičić je rekao da je preduslov da bi do pranja novca došlo da postoji neko krivično delo, a najčešća krivična dela su nedozvoljena trgovina opojnim drogama, trgovina oružjem, ilegalna migracija, ali i zloupotreba službenog položaja u privredi.

"U ovom trenutku najviše pranja novca se odvija kod velikih trgovinskih lanaca, u sportu, građevinarstvu, prometu nekretnina", rekao je Vujičić.

Vujičić objašnjava da postoje tri faze pranja novca - prva je onda kada neko novac stečen kriminalom ulaže u banku, zatim "fazu gde se raslojava novac i to je tipičan primer 'ofšor' kompanija, gde se putem različitih transakcija pokušava prikriti pravi vlasnik".

"Treća, najopasnija je faza integracije, gde taj prljav novac pokušava da se potpuno integriše u određeni ekonomski sistem", istakao je direktor Uprave.

Srnija je članica Međunarodne organizacije finansijsko-obaveštajnih službi koja trenutno broji 117 zemalja.

Vujičić kaže da su prošle godine potpisani sporazumi sa SAD-om, Rusijom, Ujedinjenim arapskim emiratima, Grčkom, koji su veoma važni jer omogućavaju lakšu razmenu podataka.

"Imamo jako dobru saradnju i sa SAD-om, sa ruskom finansijsko-obaveštajnom službom. U regionu imamo izuzetno dobru saradnju, na nivou regiona smo obrazovali stalnu operativnu grupu, koja se sastaje jednom do dva puta godišnje, podaci se razmenjuju dnevno i od zemalja regiona dobijamo vrlo korisne podatake", istakao je Vujičić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.